Будівельна експертиза: Що це таке?

Будівельна експертиза: Що це таке?

26.04.18 20:01 0 1273

Будівельна експертиза - це один з методів контролю будівельної діяльності. Її можуть призначати і проводити як на судової, так і на позасудової стадії. Найчастіше до будівельної експертизи вдаються в процесі розгляду судами цивільних та кримінальних справ.

Будівельна експертиза має величезне функціональне значення. З її допомогу можна виявити недоліки (пошкодження) виконаних будівельних робіт, факт невідповідності виконаних робіт проектній документації, обсяг і вартість ремонтно-будівельних робіт і т. д.

До речі, якщо вам потрібно провести будівельну експертизу в Новосибірську (строительную экспертизу в Новосибирске), тоді вам варто звернутися в «НЭПЦ»: https://exp54.com/.

Судова будівельна експертиза корисна при розгляді самого широкого спектру справ, таких як суперечки про:

  • належне виконання зобов'язань;
  • відшкодування збитків;
  • неефективне використання бюджетних коштів (будівництво та ремонт доріг, зведення та ремонт об'єктів нерухомості).

Основною метою такої експертизи є усунення протиріч, що виникли в позиціях сторін процесу. При цьому особа, яка подала клопотання про призначення будівельної експертизи, має аргументувати обґрунтованість її проведення.

Об'єкти будівельної експертизи:

  1. будівельні об'єкти (будівлі, споруди та їх частини);
  2. ділянки території, де розташовані будівельні об'єкти;
  3. будівельні матеріали та будівельне обладнання;
  4. проектно-кошторисна документація на виконання будівельно-монтажних і ремонтно-будівельних робіт, проекти виконання робіт;
  5. договори на виконання будівельно-монтажних та ремонтно-будівельних робіт;
  6. виконавча технічна документація, матеріали, пов'язані з наглядом і контролем з боку замовника;
  7. звітність про виконані роботи, про витрачання будівельних матеріалів;
  8. документи про оплату за монтажні та ремонтні роботи;
  9. інші відомості та документи, підготовці працівників (виконавців), акти приймально-здавальних випробувань, технічних оглядів устаткування.

Даний вид експертизи використовують при розгляді цивільних і кримінальних справ. При виникненні питань, які потребують знань в галузі будівництва і ЖКГ, суд призначає судову будівельну експертизу. Ініціатор, як правило, позивач або відповідач. Невід'ємним правом сторін є постановка питань, які підлягають вирішенню при проведенні експертизи.

Остаточний перелік питань, за якими потрібен висновок експерта, формує суд. Причому, відхилення запропонованих питань суд зобов'язаний мотивувати. Правильне формулювання питання, що виноситься на вирішення експерта, дуже важливе, так як від цього буде залежати ступінь повноти і точності його висновку.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Для чого потрібен GPS ...

КОМЕНТАРІ