Що собою представляють центри здоров'я?

Що собою представляють центри здоров'я?

27.04.18 22:25 0 831

Ось уже більше 2 років в нашій країні проводиться робота по виявленню факторів ризику неінфекційних хвороб і оцінки стану здоров'я населення. Програма, призначена для тих, хто думає про своє майбутнє, і реалізується в центрах здоров'я (наприклад, в Києві це СIОМ).

Незважаючи на те, що Центри здоров'я - це абсолютно нова практика для України, їх відкриття допомагає в розвитку процесу, який відбувається в сучасному суспільстві. Люди замислюються про відмову від шкідливих звичок, довголіття і народження здорових дітей.

Не тільки для здорових

Центри здоров'я відвідують не тільки здорові люди. Приходять сюди і ті, у кого вже діагностовані захворювання. Наприклад, серцево-судинні. Цим людям обстеження допомагає поглянути на свої проблеми з іншого боку.

Якщо людина сумлінно лікується за допомогою ліків, але при цьому продовжує палити, веде малорухливий спосіб життя і не думає позбуватися від зайвої ваги - ефективність лікувальних заходів знижується в рази.

Центр здоров'я стають тим місцем, де допоможуть так скорегувати спосіб життя, щоб не посилювати вже наявні захворювання.

Навчитися здоров'ю

У багатьох центрах здоров'я проводяться так звані «школи здоров'я». Ці освітні семінари інформують людей про основні чинники ризику. Так, проводяться заняття щодо відмови від куріння, підвищення фізичної активності, по профілактиці діабету, гіпертонії та остеопорозу.

Груповий характер занять підвищує мотивацію людей, тому що обмін думками і особистий приклад іншої людини не менш важливі, ніж поради лікаря.

Які обстеження можна пройти в центрах здоров'я?

  • Аналіз крові: визначення рівнів холестерину і глюкози в крові;
  • Оцінка стану серця по ЕКГ;
  • Спірометрія - вимір об'ємних і швидкісних показників дихання;
  • Визначення концентрації оксиду вуглецю в видиху. Цей аналіз наочний для курців, у яких рівень оксиду вуглецю (чадного газу) в видиху дуже високий;
  • Біоімпедансометрія - визначення складу тіла людини (співвідношення жирової і м'язової маси);
  • Вимірювання зросту, ваги, об'єму талії, обчислення ІМТ;
  • Виявлення захворювань периферичних артерій;
  • Перевірка гостроти зору і внутрішньоочного тиску;
  • Відвідування стоматолога-гігієніста: діагностика карієсу і хвороб пародонту;
  • Відвідування кабінету ЛФК, в якому розкажуть і покажуть, які фізичні навантаження підходять конкретній людині.

Всі отримані дані лікар центру здоров'я оцінює і призначає індивідуальний план з оздоровлення.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: В лучах сказочного света
Наступна новина: Часы для самых ...

КОМЕНТАРІ