Чернігівська міська рада встановила порядок виключення жилих приміщень житлового фонду міста з числа службових

Чернігівська міська рада встановила порядок виключення жилих приміщень житлового фонду міста з числа службових

28.04.18 08:03 0 508
Чернігівська міська рада затвердила Положення, яким встановлюється порядок виключення з числа службових жилих приміщень житлового фонду в м. Чернігові.

Прийняття цього рішення пов'язане з виникненням спорів з цього питання. А саме: до Чернігівської міської ради надходять клопотання від підприємств, установ та організацій з проханням виключення з числа службових жилих приміщень, не враховуючи черговість перебування громадянина на квартирній черзі, порушуючи права інших громадян; або таких службових жилих приміщень, у використанні яких як службових, не відпала ще потреба, чи без врахування терміну проживання наймача в наданому службовому приміщенні.

Необхідність затвердження цього Положення пов'язана з потребою встановлення єдиного, зрозумілого та відкритого організаційно-правового механізму виключенняжилих приміщень з числа службових.

За цим Положенням таке виключення здійснюється рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради за клопотанням підприємства, установи, організації, органу, а у разі їх ліквідації - за заявою фізичної особи, якій виділялося службове житлове приміщення.

Відповідні проекти рішень виконавчого комітету готуються відділом квартирного обліку та приватизації житлового фонду міської ради за пропозицією громадської комісії з житлових питань міської ради.

Зчисла службових приміщень за пропозицією цієї комісії можуть бути виключені наступні жилі приміщення:

- вільні житлові приміщення, у використанні яких як службових відпала потреба;

- з яких не можуть бути виселені громадяни без надання інших жилих приміщень відповідно до статті 125 Житлового кодексу, за умови проживання ними не менше десяти років у цьому службовому приміщенні;

- надані наймачам цих приміщень, які перебувають на обліку громадян, потребуючих поліпшення житлових умов, та в порядку черговості набули право на одержання житла для постійного проживання.

На підставі рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради про зняття статусу службового жилого приміщення це приміщення виключається зі списку службових житлових приміщень.

Під час обговорення цього питання на пленарному засіданні деякі депутати пропонували виключити обов'язкову умову 10-річного проживання у службовому приміщенні, зокрема, для учасників АТО та бойових дій. Або передбачити, що в окремих випадках за рекомендацією комісії виконком може приймати рішення без дотримання цієї умови.

Інша думка, яку підтримав і Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, полягала у тому,що це відкриє шлях до неоднакового застосування права до громадян.

Про умови розподілу житла детально розповів начальник відділу квартирного обліку міської ради Михайло Католик. Зокрема, він повідомив, що учасники АТО стоять у пільговій черзіна одержання житла, їх питання за цією пільгою розглядаються у першочерговому порядку і вони не позбавляються права на службове житло й залишаються в ньому проживати. Також, згідно з чинним законодавством основний принцип надання житла – за чергою.

Секретар міської ради Максим Черненок наголосив, що «окремі випадки»з точку зору законодавчої техніки – це суб'єктивні судження. Які це окремі випадки? Тоді їх потрібно конкретно прописувати, адже будь-який нормативно-правовий акт може бути визначений формально. Тобто, коли ставимо питання «на розсуд» - завжди є можливість корупції або адміністративного тиску.

Владислав Атрошенко висловив упевненість, що рішенням із збереженням обов'язкової умови 10-річного проживання надається більша справедливість, особливо - рядовому складу військових у наданні житла.

Депутати віддали за цей проект рішення 31 голос. Рішення набирає чинності з моменту його оприлюднення.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Що собою представляють ...
Наступна новина: Тернопіль: 15 декоративних ...

КОМЕНТАРІ