Степан Барна: Розвиток територій – головне завдання органів влади усіх рівнів (інтерв’ю)

Степан Барна: Розвиток територій – головне завдання органів влади усіх рівнів (інтерв’ю)

28.04.18 12:22 0 725
Як реалізовується на практиці територіальна реформа з децентралізації – про це інтерв'ю з головою Тернопільської обласної державної адміністрації Степаном Барною.

– Ви наголошуєте, що між органами виконавчої влади та територіальними громадами має бути конструктивна співпраця. Наскільки це важливо та ефективно?

– В області діє 40 об'єднаних територіальних громад, які охоплюють 40% території та 31% населення. Внаслідок чіткої політики держави з децентралізації владних повноважень та ресурсів вони володіють серйозним потенціалом для розвитку соціально-культурних, освітніх, побутових інфраструктур своїх територій. Крім того, держава і в цьому році продовжує масштабно фінансово підтримувати соціальну розбудову усіх регіонів України.

Ще раз нагадаю конкретні цифри: загалом Тернопільщина у 2018 році отримає від держави фінансову підтримку на розвиток інфраструктури громад – 90 мільйонів гривень; на реалізацію проектів соціально-культурного спрямування – 194 мільйони гривень; на будівництво нових амбулаторій для первинної ланки охорони здоров'я, обладнання усіх закладів «первинки» необхідним медичним обладнанням та на придбання спеціальних медичних автомобілів – 178 мільйонів гривень; на утримання та ремонти місцевих доріг – 315 мільйонів гривень; на реконструкцію та будівництво доріг державного значення – понад 1,5 мільярда гривень.

– Цифри вражаючі. Насправді, такої масштабної підтримки державою регіонів за всі роки незалежності не було…

– Для порівняння: у 2014 році з державного фонду регіонального розвитку область отримала на дані цілі лише 14 мільйонів гривень. Отож, головне завдання на найближчу перспективу – правильно та ефективно розпорядитися цими ресурсами, забезпечити безумовне та якісне виконання завдань.

Якщо врахувати, що однією із вимог розподілу державних коштів на всі без винятку програми є участь у співфінансуванні проектів місцевих бюджетів, важливість постійної ділової співпраці органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у цих питаннях зростає подвійно. Саме ці питання і є предметам наших постійних контактів, а з огляду на те, що лише розпочинається старт реалізації усіх цьогорічних проектів та програм соціального розвитку, то інтенсивність наших спільних заходів щораз зростатиме.

– Якщо з об'єднаним територіальними громадами механізм співпраці зрозумілий, то як бути з місцевими радами, які ще діють поза об'єднаннями?

– По-перше, вони мають можливість спостерігати переконливі приклади усіх переваг об'єднання, і приймати самостійні рішення про те, як їм функціонувати надалі. Держава створила усі правові можливості для того, щоб процес об'єднання (чи приєднання) місцевих рад продовжувався і, нарешті, завершився.

По-друге, про необ'єднані місцеві ради ніхто не забуває. З ними тісно співпрацюють районні державні адміністрації. Для прикладу, кошти на реалізацію програми «Сільські дороги» розподілені пропорційно до мережі доріг районів. Пріоритет буде надано дорогам, які з'єднують населені пункти та ведуть до закладів охорони здоров'я, освіти, зокрема, до опорних шкіл.

Проекти за рахунок фінансів державного фонду регіонального розвитку будуть реалізовуватись також на всіх територіях області. Крім того, очікується фінансова підтримка багатьох населених пунктів з державного бюджету за рахунок субвенцій на розвиток окремих територій, яку залучать в область народні депутати України від Тернопільщини.

У контексті сказаного, варто наголосити й на такій складовій співпраці, як якість та суспільна значимість відібраних проектів, а також на принциповий відбір підрядних будівельних організацій, які виконуватимуть роботи. Під час останньої зустрічі з головами ОТГ ми на цих аспектах наголошували особливо, бо, на жаль, окремі громади (їх, на щастя, одиниці) планують проекти із реконструкції приміщень адміністративних будівель (контор, рад), або ж на придбання на всю суму субвенцій дорогої дорожньої техніки, яку громаді і утримувати дорого, і забезпечити громадою ефективне використання якої буде важко.

Тому лише співпраця та відповідальність на всіх рівнях влади дозволить забезпечити серйозні зміни у розвитку нашої області.

Розмовляв Володимир Баворівський

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Житомирщині 7 ПТНЗ ...

КОМЕНТАРІ