32-гі роковини: На Тернопільщині вшанували жертв Чорнобильської трагедії

32-гі роковини: На Тернопільщині вшанували жертв Чорнобильської трагедії

28.04.18 11:53 0 528
26 квітня минає 32 роки від дня страшної трагедії на Чорнобильській атомній електростанції, яка стала найбільшою техногенною катастрофою в історії. Чорнобиль – це темна мітка в історії й урок, який вчить більше ніколи в житті не повторювати таких страшних помилок, які забрали життя багатьох людей та на багато років зробили ціле місто – територією відчуження. На цьому наголосив заступник голови Тернопільської облдержадміністрації Юрій Юрик під час заходів до 32-их роковин катастрофи, які відбулися у парку Національного Відродження біля пам'ятника постраждалим від аварії на Чорнобильській АЕС.

«Чорнобиль – це урок для української історії, який стверджує те, що в умовах бездержавності народ залежить від зовнішніх факторів. Бо якби українці в ХХ столітті мали свою державу, то не було би їх участі у чужих війнах, не було би жертв голодоморів, не було би знищення їх радіацією… Тому ми спільно повинні пам'ятати цей урок. І пріоритетом для нас має бути власна держава й розуміння того, що ми, українці, повинні покладатися лише на власні сили та на власну країну», – зазначив Юрій Юрик.

Він наголосив, що завдяки героїзму та відвазі військових, пожежників, громадян-добровольців, котрі зголосилися на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи, це дозволило зберегти життя і здоров'я не тільки Європи, а й цілого світу.

«Наше спільне завдання – пам'ятати про всіх героїв, які віддали свої життя! Велика подяка всім учасникам ліквідації, які живуть і передають свій досвід і свої відчуття всім нам, аби ми ніколи в житті не повторили таких трагедій», – підкреслив Юрій Юрик.

Додамо, що у Тернопільській області на обліку перебувають 42 384 особи, яким встановлено статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, а саме:

* інвалідів – 948 осіб;

* учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – 2 364 особи;

* потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС, евакуйованих із зони відчуження та переселених із радіоактивно-забруднених територій – 33 744 особи;

* дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи – 6 276 осіб, з них 6 дітей-інвалідів;

* 529 вдів померлих громадян, смерть яких пов'язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.

У 2017 році 4 118 осіб безоплатно придбали ліки за рецептами лікарів, 200 осіб скористалися пільгою на безоплатне зубопротезування.

За поданням громадської організації „Тернопільська обласна організація інвалідів Всеукраїнської громадської організації інвалідів „Союз Чорнобиль України” розпорядженням голови обласної державної адміністрації у квітні 2018 року з обласної комплексної програми соціальної підтримки малозахищених верств населення „Турбота” надано матеріальну допомогу по 500 гривень 30 постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Міський Палац ...
Наступна новина: В Житомирській області ...

КОМЕНТАРІ