Що собою представляють пігментні чорнила?

Що собою представляють пігментні чорнила?

28.04.18 01:45 0 1453

Барвником в пігментних чорнилах є нерозчинне у воді органічне, або частіше неорганічне, з'єднання. Пігменто називаються тверді кольорові частинки, маючі як обсяг, діаметр та інші характеристики твердого тіла. В чорнилі застосовуються пігменти в дуже подрібненому вигляді: розмір часток менше 0.1 мкм. Частинки настільки малі, що вони вільно проходять крізь дюзи (діаметр яких 15-50 мкм) соплової пластини друкуючої головки принтера (до речі, якщо вам потрібні пігментні фото чорнила для принтерів Canon Pixma MP250, то придбати їх можна тут).

Частинки пігменту не змочуються водою (гідрофобні) і якими б дрібними вони не були, будучи кинутими у воду, вони будуть злипатися (процес флокуляції або агломерації) і випадати в осад (седиментація). Щоб цього не відбувалося в чорнило додається спеціальний компонент - диспергатор, що допомагає пігменту утримуватися у воді в підвішеному стані і не осідати.

Це фізична відмінність від чорнила на основі барвників веде до того, що пігментні чорнило в прозорій посудині виглядають по іншому і здаються каламутними, а не прозорими. В якості диспергаторів останнім часом частіше застосовуються полімерні матеріали (не іонна технологія виробництва). Довга молекула полімеру одним кінцем (неполярним) адсорбується на поверхні частинки пігменту, а інший кінець знаходиться в воді.

Таким чином, частинки пігменту захищені від злипання (просторовий захист). Крім того частинки пігменту добре фіксуються на папері та не обсипаються після висихання. Однак при використанні не іонної технології виробництва чорнила пігмент зберігає властивості розчинності у воді (чорнило можуть розпливатися під впливом вологи). При використанні іонної технології пігмент стабілізується іон-містким полімером за механізмом подвійного електричного шару з нейтралізуючим компонентом і зображення, що отримується, стає водостійким.

Переваги пігментного чорнила:

  • Друк чіткіший, символи не розпливаються навіть на самому поганому папері;
  • Зображення виходять світлостійкими та водостійкими. Це робить пігментні чорнила незамінними при друку зображень для зовнішнього використання (на вулиці). Тому їх називають outdoor.

Вам потрібні пігментні чорнило, якщо:

  1. Основна робота виконується на принтері, це друк на звичайному папері, будь то: документи, зображення, таблиці, графіки і т. д.;
  2. Ви друкуєте оголошення, рекламні листівки та інший матеріал, який буде схильний до дії зовнішніх середовищ (волога, сонячне світло і т. д.);
  3. Вам потрібні яскраві і барвисті зображення на звичайному папері.

Вам потрібні чорнило на основі розчинних барвників, якщо:

  • Ви будете використовувати принтер в більшості випадків для друку фото, використовуючи глянсовий, матовий або інший спеціальний папір;
  • Ваш принтер призначений для роботи на чорнилі на основі розчинних барвників.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Растворы для линз: виды и ...
Наступна новина: Чернігівська міська рада ...

КОМЕНТАРІ