На Тернопільщині вшанували пам'ять депортованих українців під час операції «Вісла»

На Тернопільщині вшанували пам'ять депортованих українців під час операції «Вісла»

04.05.18 10:30 0 665
28 квітня 1947 року відбулася страшна подія, яка зруйнувала життя сотням тисяч українців. Польський комуністичний режим влаштував операцію «Вісла», внаслідок якої з теренів Підляшшя, Холмщини, Нацяння та Лемківщини з власних домівок депортували тисячі місцевих жителів. Їх відселили далеко від дому, щоб вони асимілювалися та зникли, як національна спільнота. Але пам'ять жива… І з нагоди 71-ої річниці акції у Чорткові відбувся мітинг-реквієм, а до пам'ятного знака жертвам депортації поклали квіти. Участь у пам'ятному заході взяв голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

«Після операції «Вісла» світом розкидано близько півмільйона лемків. Нині на Тернопільщину щороку з'їжджаються лемки з Канади, США, Польщі, Франції, Білорусі, Молдови... Найбільше, щоправда, з Тернопільської області, тому, власне, й Монастириський район вважають лемківською столицею. Туди приїжджають і на традиційний фестиваль «Дзвони Лемківщини». Тому для нас дуже важливо берегти та відроджувати унікальну культуру українців, які стали жертвами акції «Вісла», – зазначив під час заходу Степан Барна.

Він також наголосив, що «Вісла» має чіткі ознаки військового злочину, метою якого було остаточне знищення української церкви, української віри, українських традицій та українського духу.

« ми повинні переосмислювати весь вантаж відповідальності, покладений на свідомість багатьох людей, які вже в теперішній час творять історію Польщі та будують майбутнє української держави. Крім того, тепер, у складних для України умовах, головне для нас пам'ятати, що наше суспільство має об'єднуватися не тільки бажанням будувати майбутнє, а й пам'яттю про сотні тисяч українців, які втратили свої домівки та рідну землю. Бо якщо ми не будемо пам'ятати свого минулого, не матимемо й майбутньго», – акцентував голова ОДА.

Нагадаємо, операція «Вісла» (28 квітня-29 липня 1947 року) – військово-політична операція польської комуністичної влади, що стала інструментом етнічної чистки та полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель.

Бiльше фото за посиланням: https://www.facebook.com/pg/oda.te.gov.ua/photos/?tab=album&album_id=1260532170717032

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Нова програма житлових ...

КОМЕНТАРІ