Чернігів: Якими мають бути сучасні бібліотеки

Чернігів: Якими мають бути сучасні бібліотеки

06.05.18 08:26 0 673
У Чернігові вчора відбулося громадське обговорення подальшого майбутнього централізованої бібліотечної системи. У заході взяли участь заступник міського голови Ольга Хоніч, начальник управління культури та туризму міської ради Олександр Шевчук, працівники ЦБС та громадськості міста.

Бібліотекарі Центральної бібліотечної системи міста презентували роботу своїх філій та візуалізацію свого бачення трансформації бібліотек. Мова йшла про те, що інформаційні технології, електронні книги, доступність будь-якої інформації в мережі Інтернет суттєво впливають на потреби суспільства. Через це бібліотеки втрачають свого відвідувача, і це важливий виклик для бібліотеки як книгосховища, що спонукає до перетворення її як закладу зберігання на простір творення та взаємодії.

І дійсно, бібліотеки міста змінюють свій традиційний формат на формат громадських центрів спілкування та проведення культурно-мистецьких заходів. Зокрема: там організовуються майстер-класи, проводяться круглі столи, семінари, театралізовані свята, зустрічі з відомими письменниками, тренінги.

У багатьох бібліотеках працюють аматорські та театральні гуртки, арт-галереї, краєзнавчі клуби для дітей та учнівської молоді міста. Відзначено також, що бібліотеки є чи не єдиним місцем культурного дозвілля для дітей соціально незахищених верств населення.

Під час спілкування висловлювалися різні думки. Зокрема: інформаційні технології – це добре, але й про традиційні засоби навчання не можна забувати. Адже бібліотека - це місце, яке і до зберігає особливу атмосферу храму знань. Це також сховище книг, які залишилися нам у спадок і варто зазначити, що багато творів не перекладені зі старослов'янської мови і їх неможливо знайти в Інтернеті. Накопичений друкований потенціал бібліотек залишається затребуваним для студентів та науковців.

Тож бібліотеки продовжують виконувати традиційні функції, які їм притаманні протягом багатьох років, зокрема збереження документальної спадщини, науково-інформаційне забезпечення загальноосвітнього процесу, сприяння популяризації знань, інтеграції науки, освіти, культури й виробництва, науково-інформаційних центрів.

Бібліотека має величезний культурний потенціал і може гідно його представити громаді, налагодити з нею постійний діалог через організацію культурно-мистецьких заходів, різноманітних майстер-класів, краєзнавчих гуртків тощо.

Усі учасники заходу були єдині в думці, що бібліотеки з комфортним приміщенням, привабливим ззовні і зсередини, зможуть вдало налагодити співпрацю з іншими закладами культури, приваблювати до себе користувачів інноваційними послугами. Потужна матеріально-технічна база бібліотек має включати як оперативний доступ до сучасних літературних друкованих новинок, так і швидкісний доступ до Інтернету. Також необхідно вивчати і європейський досвід функціонування бібліотек як культурних осередків громад.

Втім, невід'ємною частиною сучасної бібліотеки мають стати сервісність послуг та компетентні кадри, що вимагає від працівників постійного розвитку професійного знання і майстерності. Тоді бібліотека дійсно зможе стати "третім місцем" у житті кожної людини.

Координатор безкоштовних курсів української мови в Чернігові, кандидат філологічних наук, доцент кафедри гуманітарних дисциплін Чернігівського Національного технологічного університету Людмила Зіневич вважає, що бібліотеки мають неймовірний потенціал і мають стати центрами спілкування серед громадськості. Також, на її думку, потрібно більше налагоджувати співпрацю зі студентами, молоддю, проводити зустрічі з видатними людьми, відомими сучасними українськими письменниками, які спонукатимуть їх більше дізнаватися про український світ і українську культуру.

Дуже корисним може бути інформування чернігівців про популярні книжки або цікаві зустрічі через радіопрограми або телепередачі. Крім того, необхідно залучати до співпраці закордонних колег, адже в них є багато інформації про Україну, якої немає в нас, тому що бібліотечний фонд в Україні здебільшого російськомовний та ще з радянських часів. Українських книжок або всесвітньовідомих видань поки що недостатньо.

Олександр Шевчук зазначив, що дійсно, ті умови, у яких існують бібліотеки, обмежують їхні можливості. Бібліотеки мають бути популярними осередками культури серед громади міста. Отже тему подальшого майбутнього бібліотечної системи потрібно виводити із самих бібліотек і активно залучати до опитування громаду міста.

Підсумовуючи обговорення Ольга Хоніч підкреслила, що необхідно вибудувати загальну стратегію бібліотечної системи, потрібно знайти нові форми роботи з різними категоріями відвідувачів, зацікавити їх частіше відвідувати бібліотеки і, особливо, відроджувати потребу до читання.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Тернопіллі цьогоріч ...

КОМЕНТАРІ