Назар Яворський: "Будуємо шляхи до замків Тернопілля" (інтерв'ю)

Назар Яворський: "Будуємо шляхи до замків Тернопілля" (інтерв'ю)

06.05.18 10:59 0 662
32 середньовічних замка – найбільша кількість в Україні – збереглися у популярній серед туристів Тернопільській області. Окрім того, на цих теренах можна насолодитися шармом старих містечок, красою печер і храмів, дивовижною природою Подністров'я, не говорячи вже про смачну галицьку кухню.

Цьогоріч обласна адміністрація хоче звернути свою увагу на розвиток місцевої туристичної інфраструктури та просування малих міст – про це в інтерв'ю Zruchno.Travel розповів начальник Відділу туризму Тернопільської обласної державної адміністрації Назар Яворський.

– Пане Назаре, як Тернопільська область відкриває новий туристичний сезон?

– Ми позиціонуємо нашу область як місцевість, де можна цікаво відпочивати будь-якої пори року, адже у нас є безліч унікальних туристичних об'єктів, які можна відвідувати не лише влітку. Тому відкриття туристичного сезону є для нас більш символічним.

Цьогоріч ми хочемо звернути свою увагу на розвиток малих міст: Кременець, Бережани, Збараж... Якщо говорити про діяльність адміністрації, у цьому сезоні хочемо покращити рівень туристичної інфраструктури. Йдеться про облаштування стоянок на транспортних шляхах та на березі Дністра, адже наш Дністровський каньйон – це одне з семи чудес України, а також магніт, що притягує гостей до нашої області.

– Тобто проблема інфраструктури цьогоріч в пріоритеті для Тернопілля?

– Так, проте окрім великих інфраструктурних проектів, хочемо, щоб розвивалися дрібні місцеві ініціативи. Минулого року спільно з Асоціацією активного туризму розробили операційний план розвитку наших придністровських районів за моделлю Green Ways. Наша мета – розвиток на цій території зелених садиб та кемпінгів. Це ж майже злочин – не займатися туризмом у Тернопільській області, адже у нас дуже мальовнича місцевість.

24 травня у Тернополі відбудеться інвестиційний форум, де буде окрема туристична панель, – презентуватимемо наші проекти та сприятимемо таким чином розвитку інфраструктури. Зараз готуємо інвестиційні ділянки та земельні проекти для того, щоб створювалися нові готелі, бази та ресторани.

Звичайно, для всіх залишається болючим питання доріг, але ми вже можемо похвалитися результатом. Зараз працюємо над трасою М-19 через Кременець та Дубно. Цього року планують завершити ремонтні роботи. Вже зроблена дорога Тернопіль – Львів, тепер плануємо зайнятись сполученням з Івано-Франківськом. Окрім того, голова нашої адміністрації Степан Барна дав обіцянку облаштувати частину під'їзних шляхів до туристичних об'єктів, адже третина замків України (32 об'єкти) знаходиться саме в нашій області, але не до кожного є нормальний під'їзд.

– Цей рік в Україні оголошено роком охорони культурної спадщини. Чи планується у вас реставрація якихось пам'яток?

– Ми, звичайно, переймаємося долею місцевих пам'яток, оскільки вони надзвичайно важливі для розвитку туризму. Проте, якщо мова йде про замки, палаци, історичні пам'ятки, то ними опікується Міністерство культури, тому я не можу повноцінно прокоментувати цю сферу.

Мені здається, це питання можна зрушити за рахунок фінансування місцевих фондів, бо у державному бюджеті немає достатньої кількості коштів на такі речі. Окрім того, наш Національний заповідник "Замки Тернопілля", який опікується 11 замками на території області, має хорошу практику залучення донорських коштів. Посольство США, наприклад, зараз фінансує відтворення “Дзеркальної зали” у Вишнівецькому палаці. Особисто я не є прихильником тотальної реставрації – деякі замки достатньо законсервувати, зберігши їх таким чином як історичні об'єкти.

– Якщо звернутися до статистики, скільки туристів минулоріч відвідали Тернопільську область?

– Враховуючи релігійний туризм та кількість паломників (адже у нас є два великих паломницьких центри – Зарваниця та Почаїв), чисельність туристів сягає двох мільйонів. Проблема в тому, що ми не можемо порахувати точну кількість туристів. Зараз ми розраховуємо на ініціативу Міністерства економічного розвитку та торгівлі, яке підписало договір з провідними мобільними операторами, тобто буде змога рахувати кількість гостей за допомогою мобільних мереж.

– Скільки коштів цього року виділено на розвиток туризму в області?

– Програма розвитку туризму, що працює у наший області, фінансується з обласного бюджету. У ній передбачено 1 мільйон 400 тисяч гривень. Більшу частину ми вже отримали, адже всі розуміють, що розвиток туризму дуже важливий для Тернопілля. У нас не виникає непорозумінь з депутатами щодо отриманням коштів, бо розвиток туризму – пріоритетний напрям для нашої області, який може бути прибутковим не гірше, ніж сільське господарство.

– Як промотуєте Тернопільську область, які рекламні заходи використовуєте?

– Без перебільшення можу сказати, що попит на Тернопілля набагато більший, ніж пропозиція. Минулоріч взяли участь у всіх туристичних виставках, що відбулися в Україні. Також побували на виставках у Грузії, Німеччині та Польщі. Окрім того, вже два роки поспіль організовуємо прес-тури для польських журналістів, домовилися з польськими колегами про відеотур. Звісно, проводимо всеукраїнські прес-тури – цьогоріч плануємо п'ять таких заходів. Активно працюємо із туристичною пресою та поширюємо інформацію про нас у соціальних мережах.

– Тернопілля також славиться своїми фестивалями. Які заходи заплановані на літо?

– Фестиваль-візитівка нашого регіону – це, звичайно, "Файне місто" – молодіжний рок-фестиваль, що почнеться сьомого липня і триватиме кілька днів. Ще у нас є традиційний захід "Дзвони Лемківщини" – фестиваль лемківської культури, який щороку збирає багато відвідувачів. Він відбувається у перші вихідні серпня. Згодом, у перші вихідні вересня, проводитиметься "Борщівська вишиванка" та фестиваль борщу у Борщеві. А з найближчого – історичний фестиваль княжої доби "Братина" у червні.

Окрім того, ми вже четвертий рік впроваджуємо ініціативу проведення свят замків. Кожна громада у своєму замку організовує міні-фестивалі. Деякі з них, наприклад, свято Сидорівського замка чи Червоногородського замка, дуже масштабно розвиваються. Думаю, з кожним роком ця ініціатива буде нарощуватися.

– Які найбільші проблеми розвитку туризму в Тернопільський області та Україні загалом?

– Найбільша проблема – це нерозуміння місцевої влади стосовно переваг від розвитку туризму. Окрім того, існує проблема кадрів. Із свого боку ми намагаємося впливати на ці процеси, часто проводимо різноманітні семінари та круглі столи, навчальні поїздки, щоб місцева влада зрозуміла ці перспективи. Хочемо донести до всіх, що туризм може бути прибутковим. Не варто цього боятися, тим паче, що наша область має для цього великий потенціал.

Розмовляла Дарія Поперечна

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів вимушений ...
Наступна новина: КП «Зеленбуд» під час ...

КОМЕНТАРІ