Чернігів відзначає День пам’яті та примирення

Чернігів відзначає День пам’яті та примирення

10.05.18 08:34 0 497
У Чернігові скорботні заходи, присвячені Дню пам'яті та примирення, 8 травнярозпочалися з урочистого покладання квітів і заупокійної служби на місці розстрілу окупантами в 1941-43 роках тисяч наших співвітчизників, у тому числі мирних жителів, в урочищі Подусівка.

Після цього велелюдне покладання квітів відбулося в центрі міста – до братської могили 24 воїнів, які загинули під час визволення Чернігова і форсування Дніпра у вересні-жовтні 1943 року. Це поховання знаходиться на території скверу ім. М. Попудренка.

Сюди прийшли ветерани, керівники області та міста, небайдужі чернігівці. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх загиблих, прозвучав військовий салют. Люди підходили до гранітного обеліска і під звуки траурної музики схилялися і клали до нього живі квіти.

Цього року в пам'ятних заходах у Чернігові взяли участь і почесні гості з інших країн. Серед них – Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол, а також заступник голови Гомельського міськвиконкому Сергій Андреєв. Долучилися до вшанування загиблих у роки Другої світової і члени делегації з міста-партнера Меммінгена.

День примирення, який відзначають в Україні, невід'ємний від свята Перемоги, вважає Посол Республіки Білорусь Ігор Сокол:

- По великому рахунку, для людей, які пережили ту страшну трагедію, немає різниці, коли відзначати – головне, щоби пам'ять людська не стерлася. Ні в нас із вами, ні в нових поколінь, - сказав він журналістам, відповідаючи на запитання про те, як білоруси ставляться до ідеї спільної пам'яті та примирення. */blockquote

- Примирення між двома народами – це дійсно шлях у майбутнє, - вважає обербургомістр міста Меммінгена Манфред Шилдер. */blockquote

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко:

- 8 травня, ми в Україні відзначаємо День пам'яті та примирення, який символізує собою рівень політичної культури української нації. Вона зазнала чи не найбільших втрат під час Другої світової війни. Але ми розрізняємо поняття: що таке німці й німецька нація – і що таке націонал-соціалізм і фашизм, які ми засуджуємо і яких перемогли. */blockquote

Разом з тим, міський голова зазначив, що в Чернігові живе багато людей, які пройшли крізь ту страшну війну і для яких надзвичайно важливим є саме 9 Травня. Тому наше місто і цього року, і в наступні роки обов'язково буде урочисто відзначати й цей знаменний день.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Пам’ять героїчної ...

КОМЕНТАРІ