Пам’ять героїчної партизанки Олени Білевич у Чернігові вшанували представники трьох країн

Пам’ять героїчної партизанки Олени Білевич у Чернігові вшанували представники трьох країн

10.05.18 09:03 0 506
8 травня, вся Україна відзначає День пам'яті та примирення. У Чернігові офіційні заходи з цієї нагоди пройшли, зокрема, у Чернігівському колегіумі № 11. Вони були приурочені до 75-ї річниці з дня загибелі героїчної партизанки-розвідниці Олени Білевич, яка колись навчалася тут.

Участь в урочистостях взяли й офіційні гості з інших країн: Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол, обербургомістр м. Меммінгена Манфред Шилдер, заступник голови Гомельського міськвиконкому Сергій Андреєв. А також - голова облдержадміністрації Валерій Куліч, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, учнівська молодь і вчителі колегіуму № 11 та громадськість міста.

Пан Посол говорив про те, що від таких молодих хлопців та дівчат, які присутні на заході, та їх ровесників у Білорусі залежить майбутнє наших країн - і Білорусі і України. Нам важливо нагадувати нашій молоді про героїзм минулих літ, адже навіть у такі молоді роки, як 17-18, у які Олена Білевич організувала рух опору завойовникам, завжди є місце подвигу, є місце героїзму і відданості Батьківщині.

Пан Манфред Шилдер: «Я дуже щасливий, що можу побачити, як саме ви вшановуєте честь загиблих у війні і з яким відкритим серцем ви підходите до примирення між нашими народами, з якою вірою у майбутнє наших народів». Він також повідомив, що у Німеччині не відзначається цей день 8 травня, а пам'ять загиблих у ІІ світовій війні німці вшановують у листопаді кожного року.

Хвилиною мовчання всі присутні на заході вшанували пам'ять загиблих у ІІ світовій війні.

На вшанування героїчного подвигу синів і дочок Чернігівщини поклали квіти до меморіальних дошок Олени Білевич та Володимира Близнюка, який загинув, виконуючи громадянський обов'язок у зоні АТО.

Також від почесних гостей були покладені квіти до пам'ятного знаку учням та вчителям колегіуму № 11, які загинули в роки війни.

- Олена Білевич – яскравий приклад незламності духу, сили волі у боротьбі за перемогу свого міста та Батьківщини над ворогом, і подвиг таких легендарних особистостей як Олена Білевич надихає сучасних захисників незалежності України та виховує патріотизм у молодого покоління, - звучало під час виступів.

- Не всі зробили вірні висновки з уроків історії, не всі усвідомили, що зло, рано чи пізно, але завжди має бути покараним. тисячі українських патріотів боронять нашу державу від російської агресії, в результаті якої знову гинуть люди. 165 наших земляків, як і колись Олена Білевич, віддали своє життя за волю та незалежність Батьківщини, серед них є і випускники колегіуму № 11, - сказав Валерій Куліч.

Владислав Атрошенко у своєму вітальному слові зазначив, що День пам'яті та примирення 8 травня – це свідчення нашої політичної культури, адже з минулого ми беремо уроки і дивимося у майбутнє. І дуже символічно, що на цьому зібранні присутній обербургомістр німецького м. Меммінгена – багаторічного міста побратима Чернігова, підкреслив міський голова.

Владислав Атрошенко:

- Ніяка нація, яка намагається розвиватися за допомогою зброї та завоювань інших народів та територій, не має майбутнього. Держави мають створюватися тільки за рахунок наполегливої праці та дружби. Ми, український народ, сповідуємо саме такі принципи .

Міський голова, звертаючись до учнівської молоді, закликав їх здобувати гарну освіту, можливо й у інших країнах, але обов'язково повертатися і створювати щастя для своєї країни та своєї душі.

Обербургомістр м. Меммінген закликав молоде покоління навчитися найбільшому в історії уроку, що війна – це не вихід. Єдиний можливий шлях розвитку – це мирне життя. Від усієї німецької делегації та від свого рідного міста він побажав молодому поколінню жити у мирі та злагоді.

Манфред Шилдер:

- Ви – наше майбутнє, майбутнє цього світу. Бажаю вам завжди жити під мирним небом. А до рідного Меммінгена я привезу серце, наповнене дружбою, миром і вашою любов'ю.

Довідково:

2 травня виповнилося 75 років з дня загибелі Олени Білевич, учасниці партизанського руху у роки ІІ світової війни. Зі вступом німецьких частин до Чернігова у вересні 1941 року розпочалася боротьба українських підпільників.

Олена Білевич, якій було 17 років, очолила підпільну організацію «Юний патріот», яка проіснувала майже 1,5 роки. У її складі було 28 молодих людей і 20 дорослих, серед яких українські націоналісти і антифашисти, наприклад, офіцер гестапо Манфред, який неодноразово рятував учасників організації від загибелі.

Під час розвідувальних операцій біля білоруського села Йолча розвідувальна група у складі Олени Білевич та її помічника - білоруса Михайла Семененка була схоплена та відправлена до с. Асаревичи і там знищена 2 травня 1943 року.

До початку війни Олена Білевич навчалася у школі № 10, тепер це колегіум № 11. І багато молодих чернігівців знову захищають незалежність Батьківщини у війні з російським агресором на сході країни. Серед них є випускник колегіуму № 11 Володимир Близнюк у червні 2014 року геройські загинув, виконуючи бойове завдання.

У колегіуму № 11 встановлені меморіальні дошки на вшанування пам'яті Олени Білевич і Володимира Близнюка.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів відзначає День ...
Наступна новина: Чернігів відзначає 73-ю ...

КОМЕНТАРІ