У Чернігові урочисто відкрили корпус для сучасного радіотерапевтичного обладнання - лінійного прискорювача «Еlekta»

У Чернігові урочисто відкрили корпус для сучасного радіотерапевтичного обладнання - лінійного прискорювача «Еlekta»

14.05.18 08:09 0 594
У Чернігові на території обласного онкологічного диспансеру урочисто відкрили корпус для сучасного радіотерапевтичного обладнання - лінійного прискорювача «Еlekta».

У цьому заході взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Куліч, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, народні депутати України: Олег Ляшко, Олег Купрієнко, Анатолій Євлахов, головний лікар онкодиспансеру Валерій Зуб, медичні працівники закладу, громадськість міста.

Придбання сучасного радіотерапевтичного комплексу для обласного онкодиспансеру є дуже актуальним, адже Чернігівщина входить у 10-ку областей України з найвищим рівнем захворювання на онкологію.

Як зазначив Валерій Куліч, це спільний проект чернігівців. За надзвичайно короткий термін – 9 місяців - був збудований сучасний корпус для новітнього терапевтичного обладнання: завдяки зусиллям обласної та міської влади, народних депутатів, районних адміністрацій, територіальних громад, меценатів, а також, закордонної допомоги.

На це було витрачені 103,1 млн гривень, з яких 13,5 млн грн – з міського бюджету Чернігова, 19 млн грн – кошти обласного бюджету, 40 млн грн – Державного фонду регіонального розвитку, 18 млн грн – кошти, залучені народними депутатами України. Крім того, під час благодійної акції «Промінь надії» були зібрані 11,6 милн грн.

Владислав Атрошенко:

— — - Мені, як міському голові, надзвичайно приємно, що у важкий час, коли у країні йде неоголошена війна, у місті встановлене надсучасне медичне обладнання світового рівня, найкращий на апарат в Україні. Тим більше, що він спрямований на те, щоб рятувати людські життя.

*/blockquote

За словами головного лікаря онкодиспансеру Валерія Зуба, цей апарат вже місяць працює в тестовому режимі, всі системи налагоджені. Він набагато ефективніший за ті, що використовуються у лікуванні онкозахворювань. Методика лікування цим апаратом дозволить скоротити курс реабілітації хворих та знизити ризик ускладнень після курсу променевої терапії.

Цього ж дня на засіданні виконавчого комітету міської ради, який транслювався он-лайн та в присутності представників медіа, Владислав Атрошенко звернувся до чернігівців. Він підкреслив, що відкриття відділення променевої терапії у онкодиспансері – це дуже важлива подія для усього міста й області. На його переконання, це перший надзвичайно серйозний об'єкт, збудований у медицині міста за всі роки після Радянського Союзу.

І це найкраще у світі обладнання (англійського виробництва), яке складається з 2-х компонентів: випромінювач надзвичайної точності, який вражає саму пухлину, а не прилеглі здорові тканини, та надзвичайно точний комп'ютерний томограф, який визначає місце знаходження пухлини.

Міський голова висловив вдячність голові облдержадміністрації Валерію Кулічу за те, що він торік прийняв важливе рішення втілити цей проект у Чернігові для ефективного лікування хворих на онкологію.

— — - є перспектива розвитку: на базі цього відділення збудувати гуртожиток, аби тут мали змогу лікуватися не тільки чернігівці, а й всі українці і, навіть, іноземці. Звичайно, хай краще менше буде хворих, але якщо знадобиться таке лікування, то хай люди отримують необхідну допомогу тут, а не шукають її в інших країнах, - сказав Владислав Атрошенко.

*/blockquote

*/blockquote

За офіційними даними, щороку понад 2500 пацієнтів обласного онкодиспансеру отримують променеву терапію, з них близько 1900 – дистанційне гамма-терапевтичне лікування. Загалом понад 120 тисяч пацієнтів з області звертається до диспансеру для проведення діагностики, лікування та диспансерного спостереження щорічно.

За 20 років гамма-терапевтичне обладнання онкодиспансеру вичерпало свій технічний ресурс і потребувало заміни. Сучасною альтернативою гамма- терапевтичного обладнання застарілої модифікації є лінійний прискорювач.

У державних лікувальних установах України працюють лише 17 лінійних прискорювачів.

Відкриття корпусу для сучасного радіотерапевтичного обладнання - лінійного прискорювача «Еlekta» - це реальний крок вперед у галузі охорони здоров'я нашого міста і всієї Чернігівщини.

Методика лікування цим апаратом дозволяє скоротити курс реабілітації хворих та знизити ризик ускладнень після курсу променевої терапії. Це обладнання відслідковує ракові клітини з максимальною точністю і спрямовує випромінювання у потрібну точку, не завдаючи пошкоджень здоровим тканинам.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Электронная валюта: Обмен?
Наступна новина: Чернігів: У міській ...

КОМЕНТАРІ