Як навчити дитину писати?

Як навчити дитину писати?

15.05.18 10:13 0 5764

Багато батьків задаються питанням: "Коли наступає час, щоб вчити свою дитину писати букви?". Найоптимальнішим вважається вік з п'яти років. Однак, це не означає, що ви не можете почати свої заняття з чотирирічним малюком. Але потрібно враховувати такий момент, як регулярне застосування нової навички на практиці. Якщо ви вирішуєте розпочати самостійно навчати своїх дітей, то робити це потрібно систематично, і не кидати розпочате на півдорозі.

Також не варто через силу змушувати дитину молодше п'яти років знайомитися з прописами (до речі, ви можете придбати прописи букв для дітей на сайті https://schoolbook.com.ua/). Все, що буде робитися проти його бажання, не принесе ніякого результату. До того ж, слід враховувати і той факт, що малюк, можливо, ще не готовий до подібного навчання.

Педагоги не рекомендують навчати дитину прописами раніше, ніж за рік до 1-го класу. Хоч деякі висловлюються на користь того, що не має сенсу зовсім знайомити малюка з прописами до походу в школу.

Коли починати навчання дитини - це ваша особиста справа. Головне, щоб вона була готовий фізіологічно і психоемоційно, а ваші заняття приносили йому тільки позитивні емоції. Якщо в дитинстві відбити будь-яке бажання писати, то будуть складнощі з письмовими уроками в школі.

Готуємо ручки заздалегідь

Батьки повинні розуміти, що вже з раннього віку можна займатися з малюком, направляючи зусилля на розвиток дрібної моторики, що надалі полегшить процес навчання письму. Для цієї мети слід практикувати такі заняття, як:

  1. ліплення з пластиліну;
  2. аплікації;
  3. малювання;
  4. орігамі;
  5. ігри з фішками, гудзиками;
  6. споруда об'єктів з конструктора.

Критерії вибору прописів

Букви, які є зразком, повинні неодноразово повторюватися на першому ряду і служити орієнтиром при написанні наступних рядків.

Навчальні посібники повинні починатися з зображення петельок, закруглених ліній, гачків. Важливо, щоб дитина спочатку навчився виводити ці елементи й тільки потім переходила до написання самих букв.

Перед тим, як замислюватися про навчання письму, потрібно подбати про те, щоб малюк навчився правильно:

  • сидіти за столом;
  • розташовувати зошит;
  • не нахилятися занадто низько над поверхнею стола;
  • усвідомлювати, де і який листочок, його права і ліва сторона;
  • тримати ручку;
  • мати можливість фокусуватися на одному занятті.

Дуже важливо, щоб у малюка до моменту першого заняття вже була досить розвинена дрібна моторика. Плюс рекомендовано, щоб він вже знав всі букви алфавіту.

Особливості

Якщо ви ставите питанням, як навчити дитину писати букви красиво, то необхідно враховувати кілька моментів:

  1. Правильне положення рук, тулуба і голови під час письма;
  2. Використання ручки або олівця нормальної довжини (не більше 15 см) і діаметром не більше 7 мм;
  3. Слідкуйте за тим, щоб малюк правильно утримував свій інструмент у руці. Це важливо, щоб не допустити м'язового спазму або загальної  перенапруги руки. Також це впливає на гарний почерк в майбутньому.

Правила навчання

Найголовніше, що необхідно - це підготувати руку дитини до правильного тримання ручки. З цією метою можна купувати спеціальне друковане видання, навчального характеру. Ви повинні проводити з малюком заняття на виконання таких вправ:

  • Малюємо по точках - дитині необхідно з'єднувати їх між собою за допомогою ліній, а в кінці перед вами постане готова картинка. Такий метод є не тільки практичним, але і цікавим для малюка;
  • Вправи, в яких необхідно проводити короткі лінії, як горизонтальні, так і вертикальні, без використання лінійки;
  • Зображення хвилястих і переривчастих ліній, малювання овалів + кіл.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ