День Вишиванки-2018 в Україні

День Вишиванки-2018 в Україні

16.05.18 00:16 0 2767

Українці традиційно святкують День Вишиванки в 3-ій четвер травня. Цьогоріч свято припадає на 17.05. Взагалі, сама ідея відзначати це свято народилася в Чернівцях 12 років тому. Чернівчанка Леся Воронюк (студентка місцевого національного університету), надихнувшись прикладом свого одногрупника, який регулярно одягав вишиванку на пари, запропонувала студентам свого факультету раз на рік приходити в університет в вишиванці. Згодом ідею підтримали інші факультети, а потім також і інші ВУЗи.

Уже в 2010 році акція охопила не тільки Чернівці, а й Запоріжжя, Сімферополь, Львів, Рівне. З тих пір свято стало не тільки загальноукраїнським, а й міжнародним, адже ідею підхопили українські діаспори в Канаді, США, Італії, Німеччини, Франції, Росії, Румунії, Португалії.

У цей день люди по всьому світу одягають вишиванку на роботу, в школу, в університет, в дитячий сад для того, щоб підкреслити свою причетність до української культури.

Окрім того, в Україні щорічно проходять Паради вишиванок, конкурси та акції. Далі, ми розгляемо традиції вишиванки і розповість нам про це співробітник інтернет-магазину http://vishivano4ka.com.ua/ru/glavnayaru/muzhskie-vyshivanki/myzskie-vishivanki-ruchnaya-rabota.html в якому можна придбати оригінальні чоловічі вишиванки ручної роботи.

Вишиванка: Традиції

Історія даного предмету гардебу на території нашої держави налічує більше 1000 років. Вишита сорочка була символом міцного здоров'я та краси і вважалася оберегом від усього поганого.

Все починаючи від ниток і закінчуючи кольором, кількістю стібків і орнаментом - має у вишивці сакральне значення. Всі регіони України мали власн візерунки. Найлегше впізнати Борщівську та Полтавську вишивки.

Борщівська вишиванка - чорна. Родом вона з Тернопільської області. Ви запитаєте: "А чому вон чорного кольору?". Є така легенда, що всі місцеві чоловіки загинули під час одного з татарських набігів, тому представниці прекрасної статі з усіх навколишніх сіл дали клятву вишивати виключно чорні сорочки на протязі семи поколінь.

А ось полтавчани вишивали білими нитками по білому. Така вишивка вважається найдавнішою. Самому рукоділлю передувала дуже довга процедура, адже нитки треба було вибілювати 3 роки.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ