На Тернопіллі реформа сільської медицини – це не косметичний ремонт амбулаторій,а нова якість медичних послуг,- Геннадій Зубко

На Тернопіллі реформа сільської медицини – це не косметичний ремонт амбулаторій,а нова якість медичних послуг,- Геннадій Зубко

18.05.18 15:35 0 712
Впроваджуючи реформу первинної медицини в сільській місцевості ми повинні в першу чергу говорити про особливості України. А це – велика кількість людей, що проживає у сільській місцевості - 33%. Якщо говорити про будь-яку європейську країну, то наприклад, в Німеччині – 5-7% сільського населення. Тому, наше головне завдання - наблизити медичну послугу до людей, які там проживають. Про це в ефірі Українського радіо повідомив Віце-прем'єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

« медична послуга майже відсутня у сільській місцевості. Вона є або на районному рівні у вигляді консультацій вузькопрофільних спеціалістів, обласному, або у великих містах. І тому наше завдання - наближення медичної послуги до людей, кардинальна зміна її якості, зменшення кількості відвідувань районних лікарень. На це спрямований і ініційований Президентом України Петром Порошенком закон, що покликаний вирішити питання доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», - наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем'єр-міністр підкреслив, що в Україні є достатня кількість сімейних лікарів, які працюють на первинному рівні. Але ті умови і можливості, які у них є, не дозволяють, навіть «лікарю від Бога», надати якісну медичну послугу кожному українцю.

«Ініціатива Президента полягає не тільки у запровадженні сучасних підходів до приміщень і медичного обладнання, а в першу чергу – новітніх методів, телемедицини, які можуть записувати дані, передавати їх на вторинний рівень і отримувати дуже швидку консультацію від фахових лікарів з вузькопрофільних питань», - повідомив Геннадій Зубко.

За його словами, до впровадження будь-якої якісної послуги повинні долучатися всі небайдужі і активні громадяни, які прагнуть змінити своє майбутнє і жити у європейській державі. «Медична реформа – це не косметичний точковий ремонт амбулаторій або ФАПів, це кардинальна зміна умов проведення фахових консультацій лікарів, залучення сімейних лікарів саме у сільську місцевість, створивши їм належні умови роботи», - розповів урядовець.

Нагадаємо, що розвиток сільської медицини, ініційований Президентом України Петром Порошенком, активно підтримують на Тернопільщині. Зокрема, голова Тернопільської ОДА Степан Барна доручив усім районам області приділити цьому особливу увагу, адже якісне надання медичних послуг і доступність їх для сільського населення – пріоритет в роботі облдержадміністрації. Також він наголосив, що одним з важливих завдань є відновлення та будівництво максимально ефективних амбулаторій, які оперативно надаватимуть медичну допомогу та рятуватимуть людські життя.

У Тернопільській області сплановано оптимальну мережу закладів охорони здоров'я, яка забезпечує медичне обслуговування населення у сільській місцевості, з урахуванням кількості населення, рівня розвитку інфраструктури, доступності надання медичної допомоги, а також потенційних адміністративних центрів спроможних територіальних громад. До спроможної мережі увійшли 17 районних центрів первинної допомоги, 178 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, в тому числі 76 амбулаторій групової практики та 102 амбулаторії монопрактики.

З вересня 2017 року Мінрегіон і МОЗ спільно працюють над створенням системи, яка б забезпечила якісну первинну послугу у сільській місцевості. Вже розроблена і затверджена методика медичної мережі амбулаторій, де буде знаходитися лікар, визначено територію доступності і кількість людей, яких буде обслуговувати лікар і співпрацювати з вторинним рівнем, перелік обладнання, протоколи лікування тощо.

За матерiалами Урядового порталу

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі обласний ...
Наступна новина: Степан Барна: Завдяки нашим ...

КОМЕНТАРІ