У Чернігові вшанували пам’ять жертв політичних репресій

У Чернігові вшанували пам’ять жертв політичних репресій

22.05.18 08:24 0 528
До Дня пам'яті жертв політичних репресій 20 травня відбувся жалобний захід на 20-у кілометрі Гомельського шосе поблизу с. Халявин Чернігівського району.

Вшанувати пам'ять репресованих біля меморіального знаку "Жертвам сталінських репресій 30-40-х – початку 50-х років ХХ ст., що встановлений на території Халявинської сільської ради Чернігівського району в 1989 році, зібралися представники влади міста й області, політичних партій, громадськості, жителі Чернігова та Чернігівського району.

На знак пам'яті про тих, хто загинув внаслідок масових репресій, учасники жалобного заходу запалили свічки та поклали квіти до пам'ятного знаку. Заупокійну літію відправив отець Роман.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять загиблих.

За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, були засуджені 198918 осіб, з яких близько дві третини – до розстрілу. Решта в'язнів відправлена до в`язниць та таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1%, звільнені були тільки 0,3%).

За результатами документальних досліджень з'ясовано, що місцем поховань жертв сталінських репресій на Чернігівщині був лісовий масив поблизу села Халявин Чернігівського району. Там були виявлені залишки масових захоронень громадян, репресованих у 30-х роках ХХ століття.

За інформацією представника Інституту національної пам'яті, історика Сергія Бутка, точна кількість похованих людей у лісі поблизу с. Халявин на не відома. Тільки у 1937 році з Чернігівщини було репресовано майже 9 тисяч осіб.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Під час спартакіади на ...

КОМЕНТАРІ