Україна розглядає Болгарію як дружню країну і надійного партнера – зустріч Глав Урядів

Україна розглядає Болгарію як дружню країну і надійного партнера – зустріч Глав Урядів

30.05.18 08:08 0 475
Україна розглядає Болгарію як дружню країну і надійного партнера у Південно-Східній Європі. Про це сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Прем'єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим. Софія наразі головує в Євросоюзі, а нинішній візит – перший для Глави Уряду Болгарії.

«Мені приємно відзначити, що розвиток двосторонніх відносин між нашими двома країнами має позитивну тенденцію», - сказав Володимир Гройсман.

«Наші перемовини важливі. Ми бачимо великий потенціал у розвитку наших спільних можливостей, передусім в логістиці», - наголосив Бойко Борисов.

Сторони відзначили, що більшість двосторонніх домовленостей, досягнутих під час останніх зустрічей на найвищому рівні, були успішно реалізовані. Йдеться про запровадження прямого авіаційного та залізничного сполучення, реалізацію високотехнологічного проекту на АЕС «Козлодуй», а також вирішення питання виключення Болгарії із переліку держав, щодо яких застосовується законодавство про трансфертне ціноутворення.

Позитивним є й розвиток торгівлі: в першому кварталі поточного року товарообіг між Україною та Болгарією склав 190,5 млн дол. Тож зусилля сторін щодо покращання цих показників стануть у пригоді. В цьому контексті співрозмовники запланували обговорити можливість провести засідання спільної українсько-болгарської міжурядової комісії з економічного співробітництва до кінця 2018 року.

Сторони обговорили й питання співробітництва в енергетичній сфері. За словами Володимира Гройсмана, Україна готова поділитися нашим досвідом у сфері пошуку альтернативних постачальників ядерного палива для реакторів ВВЕР-440, а також співпрацювати з Болгарією в газотранспортній сфері. Окремої уваги заслуговує галузь туризму.

Довідково:

Болгарія є важливим ринком збуту української продукції та найбільшим торговельно-економічним партнером України в Балканському регіоні. У 2017 році зовнішня торгівля між Україною та Болгарією демонструвала динаміку зростання. За підсумками 2017 року взаємна торгівля становила 650 млн дол. Основні статті українського експорту - метали, продукція машинобудування, вироби з деревини. Інтерес для болгарської сторони представляє співпраця в фармацевтиці, туризмі, транспорті та енергетиці.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: З 16 червня з Житомира ...
Наступна новина: Чернігівська міська рада ...

КОМЕНТАРІ