Багато із способів збереження продуктів не забезпечують їх повної безпеки та збереження смаку. В заморожених м'ясі, рибі та іншої їжі випаровується волога і змінюється клітинна структура, що погіршує зовнішній вигляд і смакові якості. При зберіганні в холодильній камері на їжу потрапляють мікроби, утворюється підсохла скоринка, навіть при наявності обгортки. Всього цього можна уникнути, використовуючи вакумну упаковку, яка наноситься за допомогою вакумного упаковщика (до речі, в Україні його можна придбати на сайті https://akval.com.ua/vakuumnye-upakovshchiki?order=hit).
Переваги зберігання продуктів у вакуумній упаковці
- Гарантовано гинуть всі аеробні бактерії, дріжджі, цвіль, грибки, адже для підтримки їх життєдіяльності необхідний кисень;
- Продукти не розмокають, не всихають, зберігають первинний вигляд і властивості;
- Їжа не вберає сторонні запахи;
- У 3-5 разів збільшуються терміни зберігання;
- Зберігаються вітаміни навіть при глибокому заморожуванню;
- У морозильну камеру поміщається більше продуктів - вакумні упаковки зменшують займаний ними обсяг;
- Не псується смак жирної їжі - без доступу кисню масло не стає прогірклим.
Які ще переваги у вакумних упаковках?
Спеціальна вакуумна упаковка дозволяє розігріти їжу в мікрохвильовці, не виймаючи її. Запаковані продукти можна брати з собою в дорогу і не переживати, що вони зіпсуються. Таким чином можна зберігати не тільки продукти, які швидко псуються. Запакований, наприклад, цукор не вбирає вологу і не злипається. У крупи не потраплять личинки кухонної молі, а в борошно - жучки. Краще зберігаються і сухофрукти. А вина зберігають свої властивості, чудовий смак і аромат.
Як виготовляється вакуумна упаковка?
Необхідно мати особливі ємності для продуктів - це можуть бути пакети або контейнери, а також апарат для викачування з них повітря. Залежно від потреби його можна викачати повністю або частково. Наприклад, щоб зберегти зовнішній вигляд і текстуру тістечка або часточки кавуна, потрібно залишити невеликий повітряний прошарок. Є моделі, в яких встановлені два режими - без відкачування повітря і вакуумний.
Апарати вміють запаювати пакети, а пластмасові ємності герметично закривати спеціальними кришками. Пластикові пакети можуть бути різної текстури, вони стійкі до пошкоджень. Для дбайливого упаковки продуктів використовується рифлений поліетилен - він не злипається.
Збереження продуктів - не єдина перевага вакуумної упаковки. У ній можна швидко замаринувати рибу або м'ясо - в розрідженому середовищі ширше відкриваються пори, швидше і глибше проникає маринад. Не доведеться чекати результату декілька годин - достатньо 10-15 хвилин, і можна смажити шашлики для несподівано нагрянутих гостей.
У вакуумній упаковці можна зберігати не тільки харчові продукти, а й інші речі, які ви хочете зберегти на довгий час, забезпечити їх цілісність і захистити від вологи - наприклад, документи або фотографії.