У Тернополі відзначили престольне свято кафедрального собору святих Костянтина та Єлени

У Тернополі відзначили престольне свято кафедрального собору святих Костянтина та Єлени

05.06.18 10:46 0 810
Третього червня Православна Церква вшановує пам'ять царя Костянтина та його матері, блаженної цариці Єлени — легендарних святих IV віку. Саме на їхню честь у Тернополі зводиться величний кафедральний собор у давньовізантійському стилі, головний храм Тернопільської єпархії православної церкви Київського патріархату.

Святкове богослужіння зібрало велику кількість духовенства – архієреїв і священиків, а також самих парафіян кафедрального собору. Запрошені були настоятелі храмів міста, представники влади та інтелігенції. На запрошення Високопреосвященнійшого архієпископа Нестора голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна теж розділив радість молитви до святих рівноапостольних Костянтина та Єлени та спільної молитви за мир і створення в Україні єдиної помісної православної церкви.

Нагадаємо, 30 жовтня 2016 року Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Святійший Патріарх Філарет звершив закладку першого каменя під будівництво центрального храму Тернопільської єпархії. З того часу ведуться активні роботи з будівництва храму.

Довідково:

Святий цар Костянтин прославився тим, що був одним із перших правителів у світі, який сповідував християнську релігію. За його правління у всій Візантійській імперії християнство було впроваджене державною релігією. Фактично з цього часу розпочався розвиток і розквіт християнства у всьому світі.

Святий Костянтин Великий повернув Церкві належну свободу та припинив гоніння на християн. Він зводив багато храмів та опікувався церквою в найскладніші її часи, скликав І Вселенський Собор, на якому приймалася перша частина молитви символу віри, і заклав підвалини всіх наступних таких Соборів. Його мати – блаженна цариця Єлена була вірною християнкою, прикладала всіх зусиль щоб християнство не лише не зникло з лиця землі, але й всіляко розвивалося. Це її зусиллями було віднайдено на Голгофі святий Хрест Господній, а свята Воздвиження Чесного Хреста без неї взагалі б не існувало. За велику працю Церква називає цих святих рівноапостольними.

Більше фото за посиланням: https://www.facebook.com/pg/oda.te.gov.ua/photos/?tab=album&album_id=1286493251454257

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: В Тернополі у Міжнародний ...

КОМЕНТАРІ