Степан Барна: Процес об’єднання в громади повинен бути добровільним

Степан Барна: Процес об’єднання в громади повинен бути добровільним

10.06.18 09:13 0 658
Зважаючи на події, які мали місце 5 червня під час сесії Тернопільської обласної ради, голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна 6 червня провів прес-конференцію, де пояснив своє бачення та ставлення щодо перспективного плану об'єднання громад області або іншими словами дорожньої карти процесу децентралізації. Під час прес-конференції він наголосив, що процес об'єднання в громади й надалі залишається добровільним і обов'язково має відбуватися у правовому полі.

Під час засідання сесії облради, нагадаємо, вже вкотре депутати не затвердили перспективний план об'єднання громад, посилаючись на те, що окремі населені пункти не хочуть приєднуватися до міста Тернопіль, а прагнуть утворити громаду із власним центром.

«Процес децентралізації в області триває від травня 2015 року. Тоді ми перші рази почали вносити на розгляд сесії Тернопільської обласної ради перспективний план об'єднання територіальних громад. Перший раз такий лист головою облдержадміністрації був внесений 18.05.2015 року, другий раз – 14.07.2015-го, третій – 11.12.2015-го і так далі... Щороку по кілька разів на розгляд обласної ради ми виносили це питання. У такий спосіб давали можливість всім громадам визначитися у власному баченні розвитку. Утім, у 2015 році перші 26 об'єднаних територіальних громад області розпочали свій шлях не через рішення сесії обласної ради, а через окрему постанову Верховної Ради України, яка була прийнята всупереч позиції депутатів облради, які не давали згоди ані на затвердження перспективного плану, ані на утворення цих перших громад», – зазначив Степан Барна.

Всі три роки децентралізації держава активно підтримувала не тільки утворення громад, а й фінансово їх стимулювала. У 2016 році на розвиток інфраструктури 26 ОТГ в області було спрямовано понад 141 млн. грн., у 2017-ому 36 ОТГ отримали 115 млн. грн., і цього року 40 громад отримали 90 млн. грн.

«Така політика продовжуватиметься й надалі. Утім, ми повинні чітко визначитися, чого хочемо та максимально швидко завершити процес децентралізації. Зробити це нам заважає кілька моментів. Зокрема, що стосується Тернопільського району, то ми маємо рішення Чистилівської сільської ради про те, що за результатами громадських слухань, жителі села хочуть приєднатися до Тернопільської громади з центром у Тернополі. Згодом нам надсилають друге рішення Чистилівської сільської ради про те, що вони вже вирішили приєднатися до Байковецької ОТГ. Що ж стосується Білецької сільської ради, яка ініціювала процес утворення громади, то у її складі також є Чистилівська сільська рада. А ще маємо рішення Плотицької сільської ради, яка також бачить Чистилів у своєму складі із центром в селі Плотича. І що парадоксально: жодне старе рішення не скасовувалося перед тим як приймалося нове. Відповідно маємо абсолютно протилежні рішення, які суперечать одне одному», – зауважив голова ОДА.

Щоб нарешті визначитись остаточно, хто з ким хоче об'єднатися та з якими центрами утворити громади, після сесії обласної ради, голова облдержадміністрації доручив надіслати 28 сільським радам Тернопільського району, які не входять до громад, Тернопільській міській раді, Тернопільській РДА та районній раді листи з проханням розглянути перспективний план утворення громад у Тернопільському районі та надати копії рішень щодо бачення процесу об'єднання територіальних громад до дев'ятої ранку 8 червня (перед початком сесії обласної ради – ред.).

«Я вимагаю, щоб Тернопільська районна державна адміністрація та районна рада не самоусувалися від утворення громад в районі, а брали на себе відповідальність і координували процес утворення громад. Водночас, Тернопільська міська рада принципово має відмовитися від своїх амбіцій, від кроків, котрі робить щодо населених пунктів, жителів Тернопільського району чи то у картці тернополянина, чи у питаннях надання послуг в освітніх чи медичних закладах, для того, щоб почати чесний та прозорий діалог із сільськими радами у Тернопільському районі. Цей процес має бути максимально прозорий, а координацію у цих питання обласна державна адміністрація бере на себе. Бо ми зацікавлені, щоб громада Тернопілля працювала і розвивалася, співпрацювала та залучала ресурси», – підкреслив голова ОДА.

Відео телеканалу TV-4:

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Цього року зустрічі ...
Наступна новина: Чернігів: ОСББ,що ...

КОМЕНТАРІ