Житомирщина: рятувальники закликають жителів області не провокувати пожежі у природних екосистемах!

Житомирщина: рятувальники закликають жителів області не провокувати пожежі у природних екосистемах!

12.06.18 14:42 0 642
За даними УкрГідрометцентру, 11 червня в Україні, крім більшості районів Закарпаття, переважатиме надзвичайний (5 класу) рівень пожежної небезпеки.

Тому значно збільшується ризик виникнення численних пожеж у природних екосистемах та на відкритих територіях.

Надзвичайники зазначають, що причиною масштабних пожеж у лісах, на торфовищах та на сміттєзвалищах зазвичай є наслідок людської легковажності або навмисні підпали. Саме громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки, особливо під час оголошення пожежонебезпечного періоду, викидаючи недопалки на узбіччя доріг, залишаючи сміття у лісах або спалюючи його на присадибних ділянках.

Зважаючи на те, що пожежонебезпечний період наразі знаходиться у своїй активній фазі, Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час перебування у природних екосистемах.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

* відвідувати хвойні ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;

* розводити багаття у лісі та лісосмугах;

* заїзджати автомобілем до лісу;

* палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;

* залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір'я;

* полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;

* створювати смітники та спалювати відходи;

* спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Якщо Ви опинилися в осередку пожежі:

* не панікуйте та не тікайте від полум'я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;

* з небезпечної зони, до якої наближається полум'я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню;

* якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі - повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;

* гасити полум'я невеликих низових пожеж можна, забиваючи полум'я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим грунтом та затоптуючи ногами, будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас;

* під час гасіння пожежі, не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв'язок за допомогою голосу.

* особливо будьте обережні у місцях торф'яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину слою, що вигорів;

* після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Центр реабілітації ...
Наступна новина: В Житомирській області 12 ...

КОМЕНТАРІ