Директори всіх чернігівських шкіл вважають недоцільним ремонт 10 школи

Директори всіх чернігівських шкіл вважають недоцільним ремонт 10 школи

23.06.18 08:04 0 546
Відновлення ЗНЗ № 10 коштуватиме місту 27 – 28 млн грн. Про це на запит Управління капітального будівництва письмово повідомили потенційні підрядники, які попередньо прорахували вартість робіт згідно з технічним завданням, яке спільно розробили фахівці та батьки, чиї діти навчаються в 10-й школі.

За словами начальника фінансового управління міської ради Олени Лисенко, таких вільних коштів у міському бюджеті Чернігова не має. Бюджет міста затверджувався у листопаді минулого року, до цього часу проводилися уточнення перерозподілу коштів. Наразі ж додаткового перевиконання бюджету не має, тобто на виділити додаткове фінансування на галузь освіти не має можливості.

Управління освіти міської ради спільно з керівниками шкіл і садочків вже розподілили кошти на вирішення нагальних проблем. У пріоритеті цього року – навчальні заклади з більшою кількістю учнів. Про це зазначив начальник управління освіти міської ради Василь Білогура. Таких закладів, де вчиться більше однієї тисячі учнів, у місті близько 13.

- У планах на цей рік – встановлення вікон у дитсадках та школах, а також виконання інших робіт по утепленню – на 18 млн грн. Додаткових коштів управління не має. Якщо розпочати відновлювання школи № 10, то доведеться зупинити всі заплановані роботи цього напрямку, - зазначив Василь Білогура.*/blockquote

*/blockquote

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко неодноразово наголошував на тому, що питання 10-ї школи повинно вирішуватися освітянською спільнотою міста в рамках фінансування галузі.

Інформація про необхідність витратити понад 27 млн грн на відновлення роботи ЗОШ № 10 ошелешила освітян. Керівники навчальних закладів міста неодноразово збиралися, щоб обговорити це питання і в результаті було прийняте рішення - ухвалити звернення до керівництва міста та депутатів міської ради з проханням не відновлювати роботу 10 ЗОШ та об'єднати її з 6-ю школою.

Це звернення підписали директори всіх шкіл міста, включаючи 10-ту. Вони вважають недоцільними такі витрати ще і з огляду на розташування закладу в мікрорайоні, де поруч знаходяться школи № 6, 20, 24, які за своїми проектними можливостями здатні прийняти весь педагогічний та учнівський колективи школи № 10.

Керівники шкіл також вважають за необхідне оптимізувати шкільну мережу відповідно до потреб міста.

Директор Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 29 Галина Совєтова:

- Ситуація дуже болюча для всіх освітян тому, що вона перестала бути раціональною, тобто там навчається дуже невелика кількість дітей - близько 300 учнів. Їх перевели у 6 –ту школу, де створені усі умови, щоб діти отримували гарні освітні послуги. Там усі приміщення відповідають державним стандартам, є їдальня, спортивна та актова зала.

Навколо питання стосовно школи № 10 дуже багато спекуляцій, тому директори прийняли звернення до депутатів міської ради щодо недоцільного проведення будь-яких робіт у цій школі, тому що вона не пристосована для приміщення школи. Свого часу це не була школа, приміщення було тільки пристосоване до неї.

Щоб привести її до сучасних стандартів, потрібно вкласти великі кошти, а місто таких вільних коштів просто не має. У такому випадку гроші забиратимуться в інших навчальних закладів, які потрібні для ремонтних робіт.

Біля 10-ї школи знаходяться інші три школи, які готові прийняти дітей, якби була б така потреба. В даному випадку діти і педагогічний колектив розташовані у ЗНЗ № 6, де є ще вільні місця. Дітям, вчителям та адміністрації там зручно. Тому, на мою думку, тут треба поставити крапку, щоб не розбуркувати місто. Крім того, дуже важливим є також безпека дітей.

Директор Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №10 Олександр Карпенко:

- З початку поточного року освітній процес нашої школи перемістився у ЗНЗ № 6. На даний час з боку батьків та учнів ніяких зауважень з приводу проведення навчально-виховного процесу в другому семестрі не було. У нас була розроблена та виконана спеціальна програма адаптації учнів та педагогічного колективу, до реалізації якої були залучені психологи, соціальні педагоги, класні керівники, а також увесь керівний склад школи.

Директор спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 з поглибленим вивченням іноземних мов Ольга Шелест:

- На даний момент ми потерпаємо від того, що припинилося фінансування ремонтних робіт у нашій школі. Мені така ситуація не зрозуміла. Давайте просто порівняємо. У нашій школі навчається 1500 дітей, а в школі № 10 – близько 350 учнів. Чому діти, що навчаються у нашому закладі, повинні стати заручниками, якоїсь ситуації десь в іншій школі. Крім того, треба говорити про навчальні досягнення та інші показники роботи школи.

Директор гімназії № 31 гуманітарно-естетичного профілю Вікторія Овчаренко:

- Поряд з 10-ю школою знаходяться 20 і 6 школа. У ЗНЗ №6 замінені майже всі вікна, відремонтовані кабінети, це більш сучасна школа. Там гарний спортивний зал, який дітям дуже подобається. Для дітей створені дуже гарні умови. Вони навчаються в одну зміну. Потрібно розуміти, що бюджету міста не вистачить на всі школи. Я знаю, що деякі батьки з 10-ї школи перевелися в інші навчальні заклади. Але мені здається, що 6 та 20 школа можуть задовольнити потреби учнів 10 школи. Потрібно думати не тільки про свою школу, не тільки про те, що ось вона поряд і ми хочемо тільки тут навчатися, а потрібно всією громадою приймати спільне і відповідальне рішення.

Директор Чернігівського ліцею № 32 Людмила Тарасюк:

- Коли я спробувала розібратися у цій ситуації, мені стало відомо, що перед тим, як ЗНЗ № 10 переводили у приміщення ЗНЗ № 6, там були повністю відремонтовані класи, починаючи від стелі, стін, підлоги до заміни освітлення. Керівництву школи були надані окремі кабінети. Діти мають змогу займатися фізкультурою у нещодавно відремонтованому за кошти Бюджету участі спортзалі. При тому, що в школі № 10 спортзал та майстерні для хлопчиків знаходяться у підвальному приміщенні. Тобто можна впевнено сказати, що після переведення закладу покращилися умови для навчання дітей. І деякі батьки зараз говорять, що вони залишать своїх дітей навчатися у школі № 6.

Хочу також зазначити, що всім нам треба бути господарями не лише в своїй оселі, а й в усьому місті. Чернігів – це наша спільна оселя, де має бути гарно не лише батькам окремих учнів з 10-ї школи, а й всім іншим: і батькам, і дітям, і вчителям.

Директор Чернігівського ліцею № 22 Вікторія Пекур:

- На нараді директорів в управлінні освіти прийняте рішення звернутися до депутатів Чернігівської міської ради щодо недоцільності виділення коштів на ремонт 10-ї школи. Це пов'язане з тим, що сама будівля загалом тільки пристосована до навчального закладу, вона не була побудована як школа і має вже достатньо багато років. Тому на вкладати кошти в її реконструкцію - є недоцільним.

Крім того, вимоги Нової української школи та вимоги сьогодення потребують дещо іншого забезпечення якісних освітніх послуг.

Такі маленькі школи – і ми це чудово розуміємо – повинні підходити до цього питання зі здоровим глуздом для того, щоб місто функціонувало, а потреби громади були забезпечені у якомога більшому обсязі.

Прийняте радою директорів рішення дійсно було колегіальним.

Довідково:

Нагадаємо, що під час обстеження приміщення Чернігівської ЗОШ № 10 було виявлено тріщину між основною будівлею закладу освіти та двоповерховою прибудовою. Управлінням освіти замовило технічний висновок про стан будівельних конструкцій.

Отримавши технічний висновок 10 січня 2018 року, Комісія з питань надзвичайних ситуацій Чернігівської міської ради прийняла рішення з 15 січня не експлуатувати будівлю чернігівської школи № 10 (вул. Попудренка, 33). Адже приміщення цієї школи не може надалі експлуатуватися через пошкодження її прибудови. Такий технічний висновок надав НДІ «Чернігівцивільпроектреконструкція». За технічним висновком, у результаті виникнення «верховодок» на рівні фундаментів на стику основної будівлі школи та прибудови виникли тріщини, які з часом розкрилися у верхній частині на кілька сантиметрів. Враховуючи вібрації (поряд проходить дорога) можливе подальше просідання фундаментів, що може привести до руйнування прибудови. Подальша експлуатація прибудови неможлива та потребує термінового демонтажу з міркувань безпеки дітей, що там навчаються та персоналу школи.

В рамках роботи комісії, до складу якої входять депутати, представники профільних підрозділів міської ради, спеціалісти та члени батьківського комітету школи № 10, було спільно розроблено технічне завдання.

З цим технічним завданням управління капітального будівництва міської ради звернулося до потенційних підрядників з проханням прорахувати та надати орієнтовну вартість робіт.

Проектна потужність ЗНЗ № 6

Кількість учнів, що навчаються у

ЗНЗ № 6

Проектна потужність ЗНЗ № 10

Кількість учнів, що навчалися у

ЗНЗ № 10

960 учнів

до об'єднання - 345

500 учнів

до об'єднання – 340 (10 – перейшли до інших шкіл)

На даний час – 675 (285 вільних місць)

Цього навчального року загалом у школах Чернігова навчалося 27 600 дітей. Повна проектна потужність всіх ЗНЗ міста – 33 800 дітей. На фінансування галузі освіти з бюджету міста йде понад 900 млн грн – це 45 % всіх його витрат.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Відеосюжет телеканалу "Дитинець"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Перший муніципальний ...

КОМЕНТАРІ