Криптовалюта простими словами

Криптовалюта простими словами

24.06.18 19:17 0 12481

Криптовалюта. Ви точно чули цей термін раніше. І навіть приблизно уявляєте, що вона собою являє. Електронні гроші? Так. Але криптовалюту не можна прирівняти до грошей в Вебмані, Paypal або коштів на картках. Валюта? Так. Але криптовалюта не регулюється Центральними банками країн, а її курс не прив'язаний до економіки будь-якої країни безпосередньо. Давайте розберемося, що таке криптовалюта і як вона з'явилася.

Криптовалюта: Що це таке?

Криптовалюта - це особливий вид фінансового і платіжного активу, покликаний революціонізувати фінансову сферу. А хтось упевнений, що криптовалюта - це не більше, ніж чергова «бульбашка».

Криптовалюта - це певний тип цифрових грошей, що оснований на технології шифрування даних (криптографії). Фізичного вигляду така валюта звісно немає, адже існує виключно в електронному вигляді. Її основні особливості - це анонімність, децентралізація і захищеність.

Циркуляція криптовалюти всередині системи відбувається безпосередньо (P2P) - без участі третьої сторони. Кожен з учасників - абсолютно рівний. Ні у кого немає привілеїв, незалежно від його соціального і фінансового статусу. В основі цих віртуальних грошей лежить децентралізована відкрита база даних - блокчейн.

Більшість криптовалют мають стелю емісії (випуску в обіг нових монет). Так, наприклад, в Bitcoin вона становить 21 мільйон «монет». А в таких валютах, як PPC і NVC, обмежень по емісії немає.

Трішки історії

Навіщо комусь потрібно було створити криптовалюту? Відповідь на це питання залишається відкритим. Частково це пояснюється характеристиками криптовалют. Раніше не було зручного і швидкого способу проводити анонімні платежі з високим рівнем захищеності. З появою Bitcoin та іншиої крипти ця задача стала вирішуваною.

Офіційним роком народження криптовалюта вважається 2009-й, коли почала функціонувати мережа Bitcoin. "Батьком" біткоіна та інших криптографічних валют вважається Сатоши Накамото - міфологізований персонаж або навіть група людей. Від цього імені вперше був опублікований протокол Bitcoin. Ним / ними ж і була проведена перша транзакція.

Очевидно, що Сатоши Накамото і КО реалізували багаторічні напрацювання фахівців в області криптографії та IT-технологій. Скільки років велися розробки і дослідження точно невідомо.

Зате відомо, що сам термін криптовалюта (cryptocurrency) вперше був використаний в матеріалі Forbes про Bitcoin в 2011-му році. Він настільки сподобався і читачам, і шанувальникам нової віртуальної валюти, що незабаром почав характеризувати всю цю нішу.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Весільне мереживо: ...
Наступна новина: Професійний репетитор ...

КОМЕНТАРІ