Особливості заповнення Журналу реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці

Особливості заповнення Журналу реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці

24.06.18 00:23 0 2547

Спеціальний документ, який повинен заповнюватися за формою й містити запис про проведення відповідного інструктажу, називається журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці. Законодавство України зобов’язує використовувати журнал встановленого зразку на кожному підприємстві.

Обов’язки зі збереження журналу та проведення вступного інструктажу покладаються на службу охорони праці або відповідального працівника. Про те, як саме може проводитися ця процедура, ми й поговоримо.

Форма проведення інструктажу

Найчастіше інструктажі проводяться на безпосередньому місці роботи колективу. Всі правила безпеки є обов’язковими до виконання. Таке навчання допомагає підвищити безпечність роботи. Журнал призначений для реєстрації вступного інструктажу, який проводиться кваліфікованим спеціалістом служби охорони праці або іншим фахівцем, який в установленому порядку навчався й успішно перевірку знань з питань охорони праці. Вказівка на подібні обов’язки має бути й у наказі про прийняття уповноваженого працівника на роботу.

Журнал заповнюється за формою, передбаченою спецiальним додатком положення про порядок перевірки знань і проведення навчання з питань охорони праці. Цей документ містить таблицю й зразок для її грамотного заповнення.

Роботодавець має право на самостійний вибір форми проведення інструктажу, законодавче поле України його не обмежує. Зазвичай інструктаж розділяють на індивідуальний та груповий, тобто проводитися або з кожним працівником окремо, або ж одразу зі всією групою працівників.

Інструктаж може бути проведений як:

  • співбесіда;
  • лекція;
  • самостійне вивчення працівником мiсцевих інструкцій важливих розділів, правил чи передбачених програмою інструктажу;
  • перегляд презентацій, навчальних фільмів.

Як правило, інструктаж проводять у спеціально облаштованому приміщенні, залучаючи сучасні технічні засоби навчання, навчальні та наочні посібники за програмою, що була розроблена з урахуванням специфіки виробництва. Зважаючи на це, часто на підприємствах можна помітити спеціальні куточки, а іноді навіть повноцінні приміщення, присвячені темі охорони праці.

Інструктажі проводять відповідно до заздалегідь розроблених та затверджених тем. Їх програма й часова тривалість повинні затверджуватися особисто самим керівником підприємства. Після закінчення інструктажу, як правило, проводиться усне опитування. Це допомагає перевірити, наскільки добре працівники засвоїли викладений матеріал.

Основні положення, що зазначають у журналі

Журнал реєстрації вступного інструктажу – документ, в якому обов’язково повинні залишати запис про проведення вступного інструктажу. Сам журнал віддається на збереження службі охорони праці чи працівникові, який несе відповідальність за проведення вступного інструктажу. Згідно із затвердженою формою у журналі обов’язково зазначають:

  1. Дату проведення;
  2. Прізвище, ім’я та по-батькові людини, яку інструктують;
  3. Вік людини, яку інструктують;
  4. Професію людини, яку інструктують;
  5. Пoсаду та назву підрозділу до якого приймають особу, яку iнструктують;
  6. Прізвище та ініціали людини, яка проводить інструктаж;
  7. Посада людини, яка проводить інструктаж;
  8. Підпис людини, яка інструктує;
  9. Підпис людини, яку інструктують.

Слід пам’ятати, що журнал повинен бути прошнурований, сторінки пронумеровані. Також він має бути скріплений печаткою та підписом відповідальної людини. При заповненні не допускаються закреслення та виправлення.

Важливо! Після закінчення журнал повинен зберігатися на підприємстві не менше десяти років!

У новому журналі нумерація записів починається з першого номеру.

Підсумковий запис про закінчення Журналу буде виглядати так:

До журналу внесено: ______ (кількість записів прописом).

Відповідальна людина: Прізвище, Ім’я По-батькові. Дата.

Замовити журнал та інші матеріали з охорони праці Ви можете скориставшись медіа ресурсом https://mediapro.com.ua/product/zurnal-reestracii-vstupnogo-instruktazu-z-pitan-ohoroni-praci

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Понад 1,5 тисячі дітей ...
Наступна новина: Весільне мереживо: ...

КОМЕНТАРІ