Історія Богородицької ікони «Ігорівська»

Історія Богородицької ікони «Ігорівська»

28.06.18 13:17 0 1761

У 1951 році в Гефсиманську обитель приїхала Євгенія Миколаївна Панасенко (згодом черниця Євгенія, а потім черниця Клавдія) і, як записано в монастирському літописі, вона ж вдова губернатора міста Києва. Після революції пані Панасенко виявилася в Німеччині, вивізши з собою старовинну ікону Божої Матері «Ігорівська», яку і передала на зберігання в обитель (до речі, на сайті https://stlmodels.org/models/210 можна замовити 3Д модель цієї ікони в круглій рамці).

Гетсиманські сестри полюбили ікону, часто молилися перед нею, співали їй акафісти і зробили для неї чудовий різьблений дерев'яний кіот. Передбачається, що ця ікона - список з древньої чудотворної ікони, яку київський князь Ігор незмінно брав із собою в усі військові походи, від чого вона і отримала свою назву.

18 листопада 1974 року народження, в переддень свята Архангела Михайла, церква святої Марії Магдалини була пограбована. Вранці прийшли її відкривати, а двері навстіж - непрохані гості навіть не спромоглися її за собою закрити.

У самій же церкві - сумна картина - викрадено з дюжину старовинних ікон, в тому числі і Ігорівська.

І це було перше пограбування храму за всю історію його існування.

З бесід з мон. Магдалиною, 1998.

Чи були в монастирі собаки? - Були, але їх же могли і приспати.

Закривалися чи двері на засув? - Ні, тільки на ключ, та й сама двері були тоді не залізної, як зараз, а дерев'яної.

Якою була вона, Ігорівська ікона? - Незвичайною! Від ніжних і лагідних ликів Обох, Богоматері і Немовляти, було важко відірватися. Красива і дорога ікона в срібній ризі з витонченим золотим окладом, в п'ятнадцяти золотих медальйонах якого були вигравірувані зображення стародавніх пророків. В основному вони були стерті остаточно, і медальйони відшліфовані часом до гладкої поверхні, але подекуди зображення були помітні, а правильніше сказати, їх контури. Мати Клавдія розповідала, що від цієї ікони віруючим людям в Києві багато зцілень від фізичних недуг було.

Сестри сумували і молилися про повернення св. ікони Ігоревській Божої Матері в обитель. Сумують і моляться до цього дня. Нині на місці стародавньої ікони знаходиться її список, теж дуже гарний, зроблений Гефсиманської черницею Ганною (Середою). Написаний по пам'яті і по одній-єдиній чорно-білої фотографії. І список цей сестри теж шанують за чудотворний.

Автор: УкрЗахідІнформ .

фото
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Что собой представляет ...

КОМЕНТАРІ