Чернігівська ливнівка після аномальної зливи пропустила воду з вулиць за 3 години

Чернігівська ливнівка після аномальної зливи пропустила воду з вулиць за 3 години

07.07.18 12:15 0 526
Мало хто знає, що міська система відведення дощових і талих вод (вона ж «зливова каналізація» або «ливнівка») охоплює всього 20% площі Чернігова. На решті території вода стікає вниз по природніх і спеціально влаштованих при будівництві схилах. Сумарна довжина підземних труб чернігівської ливнівки – всього 63 км, а тільки доріг у місті – 365 км. Глибина закладання цих труб – від 2 до 5 метрів. І, до речі, саме у зливовій каналізації прокладаються труби найбільшого діаметру в порівнянні з іншими мережами.

Окрім того, ливнівка в основній частині міста, крім Масанів, будувалася мінімум 30 років тому, коли скрізь було набагато більше відкритого ґрунту ніж зараз. А земля все-таки вбирала воду і потреба у водовідведенні була меншою.

Разом з тим, у Чернігові одне з комунальних підприємств – АТП 2528 – постійно слідкує за станом цієї мережі. На регулярній основі здійснюються профілактичні огляди і розчистка стоків, решіток після дощу та у випадку виявлення засмічень. За даними цього підприємства, тільки нещодавно було проведене, зокрема, гідрологічне очищення колекторів по вул. 1 Травня, вул. Шевченка – Грінченка, вул. Любецькій.

І варто звернути увагу на факт, який говорить про справність ливнівки. Дощова стихія вранці 30 червня залила місто аномальною кількістю води. За даними гідрометцентру, на 7 ранку її випало 72 мм, місячна норма. А вже буквально через кілька годин вона з доріг міста зійшла, тобто ливнівка її пропустила (за даними працівників ЖКГ, на 10 ранку у воді була вже тільки вулиця Захисників України). При проблемах з пропуском води картина була би геть іншою.

Мабуть, система водовідведення могла би впоратися ще швидше, аби не погана звичка деяких чернігівців кидати сміття в стічні канави і взагалі будь-де. Велика вода зносить викинутий непотріб, який забиває ливнівки, звідусіль. І це одна з багатьох причин, які посилили руйнівні наслідки стихії.

Разом з тим, шкода, яку принесла ця злива, ще раз загострила питання про те, що міську систему відведення дощових і талих вод треба реконструювати. Правда, не тільки її, а й усі інші міські мережі життєзабезпечення, адже поривів на них стає все більше і більше.

На необхідності думати, говорити і, зрештою, розпочинати реконструкцію міської мережі відведення дощових і талих вод Чернігівський міський голова публічно наголошує постійно і вже давно. Разом з тим, треба розуміти й те, що це коштує дуже дорого, десятки й десятки мільйонів гривень. Вільних коштів у таких обсягах місто не має. Тобто мова може йти, в першу чергу, про перерозподіл у бюджетних витратах, про економію на інших потребах міста.

Також потребує відкритості й обговорення фахівцями питання про те, яка саме ливнівка потрібна Чернігову в принципі. Чи повинна вона одразу вбирати в себе будь-яку кількість опадів, чи за якийсь час? Якщо одразу – то це, вочевидь, і дорожче, і небезпечніше в разі провалів, і складніше інженерно. Але якщо йти на компроміси – то на які? І взагалі, які в цих питаннях є напрацювання в світі?

Питань – багато. Безперечно, що досягнення спільних рішень у відповідях на них вимагають і громадського діалогу, і праці, і часу. Але інші шляхи до вирішення проблеми в масштабах міста не ведуть.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ