Пироги: Трішки історії

Пироги: Трішки історії

11.07.18 23:48 0 1081

Руські люди настільки полюбили пироги і вміли так майстерно їх готувати, що блюдо стало частиною національних традицій (до речі, знайти цікаві рецепти пирогів можна на сайті http://eco-recept.ru/). Воно згадується в замітках Адама Олеарія, німецького мандрівника та географа. Пироги вразили його своєю різноманітністю і незабутнім смаком. Особливо він був здивований російським звичаєм пригощати гостей цією стравою в знак особливої уваги та поваги.

Пироги спочатку вважалися у руських людей святковим блюдом. Слово «пиріг» має корінь, що походить від бенкету, бенкету. Це свідчить про значущість страви, адже жодна урочиста подія не проходило без них. Певний вид пирогів відповідав кожного конкретного випадку, що пояснює різноманітність випічки і безліч видів начинок.

Іменини святкували обов'язково з подачею на стіл пирога, начиненого капустою. На Водохреща готували випічку у вигляді хреста, для якої використовували кисле тісто. У них було прийнято класти монету або гудзик, яка приносила щастя.

Для руських християн іменини - особливе свято, тому і традиції в цей день були особливі. Готувалися спеціально для цієї події різноманітні пироги, які могли бути і солодкими, і солоними. Вони призначалися для розсилки рідні і близьким людям як запрошення на це торжество. Як правило, для хресних пекли солодку випічку, що було знаком особливого ставлення до цих людей. На столі у іменинника знаходився коровай. Традиційно кульмінацією свята був ритуал розламування його над головою у винуватця торжества, в процесі якого начинка прокидалася на нього. Це символізувало загальне побажання гостей достатку і благополуччя людини.

Присутність пирогів на столі служило здавна ознакою достатку. З юних років дівчинки навчалися мистецтву їх приготування. Стара традиція зобов'язувала наречену на наступний день після весілля спекти для гостей пиріг, що служило показником її хазяйновитість.

Згодом пироги стали присутніми на столі як повсякденна їжа. Унікальність страви полягає в тому, що в них містяться всі традиційні продукти, які селяни вживали щодня. Особливо полюбилася мініатюрна форма пирогів - пиріжки. Така пристрасть має виключно практичне значення. Справа в тому, що спочатку пекли пиріг на всю сім'ю, який вживали відповідно до визначеного порядку. Першими відламувавали собі шматки чоловіки по старшинству, а після них їжа діставалася жінкам і дітям. Такий стан справ перестало влаштовувати, і господині почали формувати невеликі пиріжки і класти в них начинку. Крім того, що випічку в такому вигляді зручніше вживати, її можна було брати з собою на роботу в поле, давати подорожуючим членам сім'ї або годувати грають поза домом дітей.

У наших предків пироги були пряженого і подовими, тобто мали різні способи приготування. Для подових пирогів використовувалося тільки квасне тісто, а пряжене могли готуватися і будь-якого тесту, в тому числі і з прісного. Найчастіше борошно використовувалася житнє, а більш дорогі сорти пшеничного або крупчатою - досить рідко. Розміри випічки відрізнялися більшою розмаїтістю, але при цьому дотримувалася довгаста форма. Начинка пирогів, призначених для вживання в скоромні дні, складалася з різного виду м'яса, але при цьому обов'язково в ній була присутня каша.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Важко бути художником
Наступна новина: Як підключити ...

КОМЕНТАРІ