Головна Мапа сайту RSS-експорт додати новину
 
про нас регіони вхід
Волинь | Закарпаття | Івано-Франківщина | Львівщина | Рівненщина | Тернопільщина | Буковина
Економіка | Політика | Суспільство | Культура | Наука/Освіта | Спорт | Релігія | Здоров'я | Кримінал | Надзвичайні події | Інші події | Шоу-бізнес

Паска не любить поганого настрою



20:49
12.07

За традицією головним частуванням на святкових столах незмінно повинні стати яйця і солодкий здобний паску. Його приготування є особливим ритуалом для всіх господинь. У кожної знайдеться свій рецепт для виготовлення головного символу свята. У фахівців Іркутського хлібозаводу є свої секрети приготування паски, щоб він вийшов більш пишним, рум'яним, солодким і смачним.

Як зізнаються знавці, це дуже примхливий продукт, який вимагає до себе максимум уваги, терпіння і вміння. Ми вирішили перевірити, чи так це насправді. І розповість нам про цей святковий продукт співробітник компанії-виробника паперових форм для випічки пасок: https://goodbaking.pro/formy-dlya-kulichej/.

5 фактів про паску:


  1. Приготування паски було одним з найважливіших ритуальних обов'язків господині;

  2. Обрядове значення паски було дуже велике. Селяни намагалися зберегти і використовувати кожен його шматочок. Повсюдно зберігали верхівку паски, наділяє найбільшою магічною силою. Зазвичай господині пекли не один, а кілька пасок, кожен з яких призначався для своєї мети: один для себе, інший віддавали священику, третій призначався для худоби (скотина паска), з четвертим їхали засівати (засевальная паска);

  3. Назва «паску» церковного походження, що прийшло в російську мову з грецької, в якому воно означає «крендель». Більшою мірою воно було відомо в містах, в той час як селянський великодній хліб, пиріг або булка частіше називається паскою (або паскою). Він міг мати різну форму (наприклад, в Вологодської губернії - у вигляді розкритої ягідного пирога), але частіше був круглим, високим, з видатною верхньою частиною (верхівка, голова), посередині якої з тіста робили хрест;

  4. У Сибіру паску для священика господиня випікала окремо від інших не в суботу, а в Чистий четвер. Робився він з житнього кислого тесту, в формі звичайної хлібини, але з накладним хрестом, і називався четверговим. Коли священик приходив в будинок з пасхальним молебнем, паску ставили під принесені з церкви ікони, а після читання молитов віддавали священику в якості плати за молебень;

  5. Іноді залишки паски використовували при ворожінні про різних господарських потребах. Наприклад, в Орловській губернії, якщо в господарстві не велися коні, в пасхальну неділю залишився після розговіння невеликий шматочок паски загортали в ганчірочку і підвішували в стайні над головами коней; через шість тижнів його знімали і дивилися: якого кольору там завелися черв'яки, такого кольору і належало тримати коней.




Наступна новина: Міський голова доручив юридично вивчити питання проблемних об’єктів Чернігова
Попередня новина: Cистема охоронної сигналізації
Поточний рейтинг: 3
1 2 3 4 5
Переглядів: 664

Сьогодні читають

02:11 17.11 У чому переваги архітектурної плівки?
10:39 17.11 Unimarket: Місце де,можна недорого купити стильний одяг
13:27 16.11 Строительство с применением профнастила
16:57 16.11 Робота за кордоном: Плюси і ризики
17:30 25.11 Выбор фильтра для воды в дом

Коментарі

Кількість коментарів: 0

Додати коментар
Псевдо:
Введіть текст коментаря:

Введіть код захисту
Більше новин
Рекомендуємо :: ::
Інші новини:
- Україна
- Світ
- Актуальне
- Рейтинг новин
- Найкоментованіше
- Популярне
Інші регіони
- Центр
- Північ
- Південь
- Захід
- Схід
Також дивіться
- Бліц-опитування
- Інформаційні партнери
- Висловіть думку
- Персона
- IT-новини
- Лист читача
- Останні коментарі



Rambler's Top100

Всі права застережено. Власниками матеріалів, розміщених на сайті є їх автори. При публікуаванні матеріалів з сайту, посилання на УкрЗахідІнформ (у випадку публікуванні в інтернеті - відкрите для пошукових систем гіперпосилання в першому абзаці або заголовку на http://uzinform.com.ua/) або на джерело, вказане в матеріалі, обов'язкове. Якщо автор не згідний з розміщенням матеріалу на УкрЗахідІнформ, при першому ж повідомленні адміністрації сайту по адресі webmaster@uzinform.org.ua, матеріал буде вилучено. Редакція не завжди поділяє думку авторів матеріалів, розміщених на ресурсі.
© 2008-2018 УкрЗахідІнформ
Розробка www.apgr.net