Паска не любить поганого настрою

Паска не любить поганого настрою

12.07.18 20:49 0 1128

За традицією головним частуванням на святкових столах незмінно повинні стати яйця і солодкий здобний паску. Його приготування є особливим ритуалом для всіх господинь. У кожної знайдеться свій рецепт для виготовлення головного символу свята. У фахівців Іркутського хлібозаводу є свої секрети приготування паски, щоб він вийшов більш пишним, рум'яним, солодким і смачним.

Як зізнаються знавці, це дуже примхливий продукт, який вимагає до себе максимум уваги, терпіння і вміння. Ми вирішили перевірити, чи так це насправді. І розповість нам про цей святковий продукт співробітник компанії-виробника паперових форм для випічки пасок: https://goodbaking.pro/formy-dlya-kulichej/.

5 фактів про паску:

  1. Приготування паски було одним з найважливіших ритуальних обов'язків господині;
  2. Обрядове значення паски було дуже велике. Селяни намагалися зберегти і використовувати кожен його шматочок. Повсюдно зберігали верхівку паски, наділяє найбільшою магічною силою. Зазвичай господині пекли не один, а кілька пасок, кожен з яких призначався для своєї мети: один для себе, інший віддавали священику, третій призначався для худоби (скотина паска), з четвертим їхали засівати (засевальная паска);
  3. Назва «паску» церковного походження, що прийшло в російську мову з грецької, в якому воно означає «крендель». Більшою мірою воно було відомо в містах, в той час як селянський великодній хліб, пиріг або булка частіше називається паскою (або паскою). Він міг мати різну форму (наприклад, в Вологодської губернії - у вигляді розкритої ягідного пирога), але частіше був круглим, високим, з видатною верхньою частиною (верхівка, голова), посередині якої з тіста робили хрест;
  4. У Сибіру паску для священика господиня випікала окремо від інших не в суботу, а в Чистий четвер. Робився він з житнього кислого тесту, в формі звичайної хлібини, але з накладним хрестом, і називався четверговим. Коли священик приходив в будинок з пасхальним молебнем, паску ставили під принесені з церкви ікони, а після читання молитов віддавали священику в якості плати за молебень;
  5. Іноді залишки паски використовували при ворожінні про різних господарських потребах. Наприклад, в Орловській губернії, якщо в господарстві не велися коні, в пасхальну неділю залишився після розговіння невеликий шматочок паски загортали в ганчірочку і підвішували в стайні над головами коней; через шість тижнів його знімали і дивилися: якого кольору там завелися черв'яки, такого кольору і належало тримати коней.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Cистема охоронної ...
Наступна новина: Міський голова доручив ...

КОМЕНТАРІ