Тернопілля: в області у першу чергу профінансовані кооперативи,створені воїнами АТО

Тернопілля: в області у першу чергу профінансовані кооперативи,створені воїнами АТО

13.07.18 09:28 0 466
Держава продовжує активно підтримувати розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК). На сьогоднішній день в області їх зареєстровано вже 67. Торік за три останні місяці на Тернопільщині було створено 16 кооперативів, а за п'ять місяців поточного року — ще 21, повідомив виконувач обов'язків директора департаменту АПК Тернопільської обласної державної адміністрації Володимир Стахів.

«Як вже відомо, в Україні діє державна програма фінансової підтримки, у рамках якої передбачено відшкодування 70% закупівлі обладнання для переробки й зберігання молока, плодів та ягід. Максимальний транш — до 3 мільйонів гривень. Проте згідно вимог даної програми, кожен створений СОК повинен містити 20 членів кооперативу та одне фермерське господарство. Це дещо обмежує можливість отримання допомоги. Для прикладу, в області функціонують кооперативи, що налічують сотню членів, проте не мають фермерського господарства. Відтак на державну компенсацію вони претендувати не можуть», — зазначив Володимир Стахів.

Під час останнього візиту на Тернопільщину Прем'єр України Володимир Гройсман розглянув можливість зняття вказаних обмежень. У той же час голова Тернопільської обласної державної адміністрації ініціював відповідні пропозиції у Мінагрополітики стосовно розширення напрямків діяльності кооперативів, що підпадатимуть під фінансову підтримку держави.

Варто зазначити, на Тернопільщині діє ще й обласна програма, яка має значно менше обмежень і нею може скористатися значно більша кількість СОК. Фінансова підтримка здійснюється на умовах співфінансування: 20% оплачують СОКи, а 80% – з обласного бюджету.

«Голова Тернопільської ОДА дав доручення щодо максимального створення та фінансової підтримки кооперативів в області. Тому у поточному році на підтримку цього руху було виділено 650 тисяч, а потім додатково ще 550 тис. грн., — підкреслив Володимир Стахів, — У конкурсному відборі взяли участь 26 кооперативів, для забезпечення потреб яких потреба в коштах сягала 2,6 млн. грн. Враховуючи обмежену суму фінансування, першочергово кошти отримали ті СОКи, де були засновниками або членами кооперативу воїни АТО. У загальній кількості по області їх становить 60%. Для того, аби у подальшому передбачити видалення коштів для новостворених кооперативів, до вказаної Програми вноситимуться зміни щодо збільшення фінансування».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині уже ...
Наступна новина: На что нужно обращать свое ...

КОМЕНТАРІ