Особливості проектування дитячих садків

Особливості проектування дитячих садків

17.07.18 07:30 0 1629

Дитячий сад повинен відповідати високим вимогам безпеки і нормам, встановленим регламентом будівництва і правовими актами. Приміщення повинно бути теплим і сухим з ​​усіма необхідними комунікаціями. Прилегла територія і будівля добре охороняються і проглядаються за допомогою відеоспостереження.

На будівництво таких об'єктів, як дитячі садки, поширюються найжорсткіші вимоги. Проект готують тільки професійні агентства (наприклад, в Києві проектуванням дит.садків займається архітектурна майстерня Коляденко) таким чином, щоб врахувати показники енергоємності, безпеки, а також зручний інтер'єр і планування прилеглої території. А також сама будівля і інтер'єр повинні бути цікаві дітям, містити відповідні декоративні елементи і виконуватися в привабливою колірній гамі.

При проектуванні враховується, що всі матеріали повинні бути екологічними і безпечними. Прилегла територія, в тому числі ігрові майданчики, доріжки, огорожі, завжди відповідають стандартам безпеки. Рендер дитячого садка враховує обов'язкові елементи:

  • групи, зона санвузла, спальні;
  • зона відпочинку і прийому їжі, підсобні приміщення;
  • кабінет для персоналу;
  • медична частина, спортзал;
  • прилегла територія.

При проектуванні дошкільних установ та загальноосвітніх шкіл необхідно враховувати нормативи, розроблені спеціально для таких установ. Дотримання правил може стати запорукою того, що заклади освіти будуть забезпечувати дітям безпечне та комфортне перебування протягом усього навчального дня.

У числі вимог значиться і те, що проектовані споруди повинні знаходитися в районах зі сприятливою екологічною обстановкою, не рекомендується сусідство із залізницею або трамвайними коліями, також поблизу не повинні перебувати автомобільні траси з інтенсивним рухом.

При проектуванні варто враховувати, щоб всі підходи до дошкільним закладам і школам були зручними і безпечними для дітей і супроводжуючих їх дорослих. Якщо доставка учнів виробляється шкільним автобусом, то обов'язково передбачається зручний під'їзд.

Що стосується поверховості, то рекомендовані споруди не більше трьох поверхів, у виняткових випадках, коли щільність міської забудови в даній місцевості висока, допустимо 4. При цьому будівля повинна повністю відповідати спрямованості або спеціалізації школи або дитячого садка.

Широке поширення набули типові проекти, завдяки яким навчальні та дошкільні установи в різних містах виглядають ідентично. З одного боку це добре, тому що дозволяє дитині в разі переїзду швидко адаптуватися на новому місці. З іншого - нестандартні проекти дозволяють організувати внутрішній простір так, щоб сприяти створенню творчої атмосфери, яка буде кращою мотивацією для отримання нових знань.

Будь-яке планувальне рішення і компоновка повинні забезпечувати ергономічність приміщень. Разом з тим, споруда повинна бути багатофункціональним освітнім комплексом з можливістю перебудови відповідно до сучасних вимог навчального або виховного процесу. При проектуванні обов'язково планування залів для спортивних і культурно-видовищних заходів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: 10 порад у виборі УЗД ...
Наступна новина: Дефибриллятор и ...

КОМЕНТАРІ