Чим володіє громада Чернігова?

Чим володіє громада Чернігова?

19.07.18 10:45 0 447
Про те, чим володіє територіальна громада міста Чернігова, розповів голова фонду комунального майна Олексій Єпінін на розширеній міській нараді 17 липня.

За його словами, фонд комунального майна виконує функції управління майном, оренди та приватизації об'єктів комунальної власності. Його штатна кількість - 14 працівників. Вони здійснюють оперативний облік майна комунальної власності на основі ведення переліку об'єктів майна, матеріалів інвентаризації, відслідковують його рух, погоджують обмін та передачу з балансу на баланс комунальних підприємств, організацій та установ міської ради.

Станом на 1 липня у комунальній власності - 1520об'єктів нерухомого майна,загальна площа яких складає 954,8 тис. кв. м;1990 об'єктів житлового фонду; 834 транспортних засобів.

З них 1259 об'єктів площею 872,7 тис.кв.м, передано на баланс установам, закладам та підприємствам міської ради на праві оперативного управління та господарського відання, з них використовуються у цілях оренди - 522 об'єкта площею 62,7 тис.кв.м.

Також 261 об'єкт площею 82,1 тис.кв.м - це два ЦМК, які передані в оренду ТОВ фірмі «ТЕХНОВА» та ПАТ «ОБЛТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО».

Оренда майна

Фондом переданий в оренду 171 об'єкт площею 31,8 тис.кв.м, установами та закладами міської ради - 350 об'єктів площею 30,9 тис.кв.м.

Загальна сума надходжень від оренди складає:

* за 2017 рік - 49,9 млн грн, з них до бюджету міста перераховано 41,9 млн грн, 8 млн грн отримали від оренди установи та комунальні підприємства міста;

* за І півріччя 2018 р. – загальні надходження склали 24,8 млн грн, з них перераховано фондом у бюджет міста – 20,5 млн грн, 4,2 млн грн, - отримали від оренди установи та комунальні підприємства.

Надходження від орендної плати до міського бюджету за 2017 рік, у порівнянні з 2016 роком, зросли на 9,2 млн грн або 28%. Збільшення відбулось за рахунок:

* надходжень по ЦМК – 8,1 млн грн

* за інше майно – 1,1 млн грн за рахунок внесення змін до Методики.

З метою приведення розміру орендної плати за користування комунальним майном до ринкового рівню та збільшення надходжень від оренди, до Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду, внесені зміни у розміри орендних ставок та встановлені коефіцієнти та розміри мінімальної орендної плати за 1 кв.м в залежності від розташування об'єкта оренди.

Приватизація майна

Олексій Єпінін зауважив, що одним із завдань Фонду є наповнення дохідної частини міського бюджету за рахунок коштів від приватизації комунального майна. В першу чергу, місто має відмовитися від неліквідного майна та не нести витрат на його утримання.

У результаті проведення інвентаризації та обстеження об'єктів комунальної власності, у тому числі, тих, що не мають попиту в орендарів або тривалий час залишаються вільними, були визначені та затверджені переліки об'єктів,за якими у 2017 році оголошено 15 аукціонів по відчуженню об'єктів нерухомого майна та транспортних засобів, приватизовано 13 об'єктів нерухомого майна та продано 2 автомобіля. До міського бюджету перераховано 5,2 млн грн.

За 1 півріччя 2018 року оголошено 2 аукціони по відчуженню об'єктів нерухомого майна, приватизовано 5 об'єктів нерухомого майна, до міського бюджету перераховано 5,5 млн грн.

Порівняно з іншими обласними центрами України надходження від приватизації на рівні з м. Вінниця та Суми.

У березні поточного року набув чинності Закон «Про приватизацію державного і комунального майна», яким змінено процедуру приватизації. На теперішній час Фондом вивчаються та опрацьовуються питання щодо застосування аукціонів в електронній формі.

Комунальна власність

Фондом разом з установами та підприємствами міської ради проводиться робота з оформлення технічної документації та правовстановлюючих документів на об'єкти нерухомого майна комунальної власності. За 2017 рік виготовлено 191 інвентаризаційну справу та оформлено правовстановлюючі документи по 145 об'єктам. Крім того, за звітний період у комунальну власність прийнято 24 квартири, 44 зовнішні мережі з інженерною інфраструктурою та 248 об'єктів дитячих майданчиків.

Наразі проводиться робота по прийняттю у комунальну власність будівлі спортивної школи, що знаходиться за адресою вул. Музейна, 4б. Зареєстровано за комунальною власністю 2 цегляні гаражі по вул. Шевченка, 51 А.

У серпні 2018 буде прийнято у комунальну власність 12 гармат та пам'ятник Т.Г. Шевченка на Валу.

У державну власність передано нежитлову будівлю по вул. Київській, 23.

Оцінка майна

Фонд також контролює правильність здійснення оцінки майна з дотриманням вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». Для забезпечення безперебійної роботи з питань рецензування звітів про оцінку два спеціалісти фонду пройшли навчання за програмою підвищення кваліфікації оцінювачів та ще двома спеціалістами складено іспити та отримані відповідні сертифікати. За звітний періодздійснено рецензування 350 звітів про оцінку майна.

З метою більшої зручності користувачів Фондом створено публічний он-лайн реєстр об'єктів комунальної власності, приміщень які пропонуються або надані в оренду, підлягають приватизації та інша інформація, яка своєчасно оновлюється. Також на офіційному веб-сайті міської ради розміщена мапа м. Чернігова, де відмічені об'єкти комунальної власності, які пропонуються в оренду або підлягають приватизації, з інформацією про об'єкти та можливістю перегляду їх фотографій.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Жителям Тернопільщини ...
Наступна новина: За декілька днів у 3-х ...

КОМЕНТАРІ