На Тернопіллі оновлюється нормативна база у галузі містобудування

На Тернопіллі оновлюється нормативна база у галузі містобудування

19.07.18 14:36 0 447
Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України продовжується робота щодо оновлення нормативної бази у галузі містобудування. На офіційному сайті Мінрегіону опубліковано низку нових ДБН (державних будівельних норм) та змін до вже діючих норм.

Найбільш вагомими документами у даному переліку є ДБН Б.2.2-12:2018 "Планування і забудова територій" (головний містобудівний документ), а також нові ДБН В.2.2-3:2018 "Будинки і споруди. Заклади освіти" та ДБН В.2.3-5:2018 "Вулиці та дороги населених пунктів". Вони офіційно вступлять в силу з 1 вересня 2018 року. З 1 жовтня вводиться також новий ДБН В.2.2-4:2018 "Заклади дошкільної освіти".

Це важливі та необхідні зміни для підвищення безпеки та комфорту людей, над якими протягом останнього часу Мінрегіон працював спільно з великою командою спеціалістів: розробниками, експертами, фахівцями галузі та громадськістю.

В ДБН, що опубліковані, запроваджується багато нововведень. Зокрема новий містобудівний ДБН вводить нові лінії обмеження — висотності ("блакитні лінії"), забудови в зелених зонах ("зелені лінії"), обмеження забудови щодо безпеки евакуації ("жовті лінії"), обмеження щільності та поверховості тощо. Жорсткішими стали норми щодо поверховості житлових будинків в залежності від типу населеного пункту. Так, в селі з населенням до 1000 чол можна зводити лише садибні будинки, у селах з населенням понад тисячу чоловік можна будувати житлові будинки висотою до 12 м. У селищах міського типу житло має бути не вище 15 м (5 поверхів), у містах з населенням до 50 тис.чол - до 27 м (9 поверхів), у містах з населенням 50-100 тис.чол. - до 48 м (16 поверхів), з населенням понад 100 тис.чол. висотність не обмежена.

З метою недопущення забудови ділянок житловими будинками "від краю до краю", вводиться показник граничних параметрів забудови земельної ділянки, який передбачає, зокрема, що для 9-10 поверхової житлової забудови забудована частина ділянки (площа будинку, проїзди і стоянки для тимчасового зберігання авто) мають складати не більше 35%. Решта території відводиться під благоустрій (озеленення, майданчики).

У ДБН щодо вулиць та доріг серед іншого обмежуються паркування на тротуарах та дорогах, встановлюються норми щодо безпекового облаштування доріг ("острівці безпеки", захисні огородження на зупинках громадського транспорту та інші). ДБН щодо шкільних будівель передбачає обов'язкове облаштування інклюзивного простору, впровадження енергоефективних заходів, збільшення площі навчальних класів.

За словами заступника міністра Л. Парцхаладзе, робота над оновленням ДБН триває. в Україні діє 109 ДБН, 25% з яких є застарілими, тому триває робота з їх оновлення. У минулому році затверджено 13 ДБН, на цей рік заплановано переглянути 22 ДБН, у 2019 – ще 30. Перегляд та оновлення нормування – це безперервний і необхідний процес для того, щоб для людей створювались безпечні та комфортні умови, а будівництво проектувалося за сучасними стандартами з використанням новітніх технологій.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі сучасне ...
Наступна новина: Степан Барна: У нас є ...

КОМЕНТАРІ