Основні види поливу рослин

Основні види поливу рослин

19.07.18 22:10 0 2126

Багато можна писати про добрива, правильну посадку рослин, але є ще один важливий фактор розвитку живих насаджень - це полив. Рослини, як і люди, не можуть існувати без води. Так, є деякі види рослин (сукуленти або кактуси), які можуть обходитися без поливу тижнями, завдяки своій морфологічній будові. Але існують і інші види рослин (наприклад, дерен), яким необхідний мало не щоденний полив.

Далі, ми поговоримо про основні різновиди поливу і розповість нам про них співробітник інтернет-магазину http://polivaem.com.ua, в якому безпосередньо можна купити якісне обладнання для поливу.

Які є види поливу?

Кожному зрозуміло, що можна виділити два види поливу ділянки землі:

  • природний;
  • штучний.

Природний полив - це випадання опадів, що представляють собою сніг, дощ і росу. Також рослини з сильною глибокою кореневою системою можуть живитися грунтовими водами. До речі, це економічно найвигідніший полив. У природного способу споживання води є одна незаперечна перевага - рівномірний розподіл вологи на ділянці. Але є і один істотний недолік - повна залежність людини від природи. Матінка природа не завжди нас балує опадами під замовлення. А багатьом декоративним рослинам і сільгоспкультурам, особливо в період приживання, необхідна достатня кількість води. У зв'язку з чим виник другий вид поливу.

Штучний полив здійснюється людиною. І, в свою чергу, даний вид поливу можна також розділити на два підтипи:

  1. механічний;
  2. автоматичний.

При механічному поливі застосовуються відра, лійки, а також труби, розбризкувачі і т. д. У механічного поливу також є свої переваги і недоліки. До перших, безумовно, треба віднести повну свободу вибору часу і тривалості поливу. А до других - необхідність мати в своєму розпорядженні якесь обладнання, як мінімум, лійку. У разі, якщо полив повністю здійснюється людиною вручну за допомогою лійки, відра або навіть шланга доводиться виконувати важку роботу. Крім цього він займає дуже багато часу.

При влаштуванні автоматичного або напівавтоматичного поливу в обов'язковому порядку прокладається стаціонарна система трубопроводів. І тут в свою чергу можна виділити 3 основні системи поливу:

Дощування

Полив з використанням спеціальних насадок: роторів, ротаторів і спреїв. Набув найбільшого поширення. Ця система створює штучний дощ, який і забезпечує надходження води на поверхню грунту.

Перевагами такої системи є:

  • при дощуванні відбувається змив пилу з листя, що сприяє відновленню нормального обміну речовин в рослинах;
  • підвищення вологості повітря;
  • відносна легкість досягнення автоматизації процесу поливу.

До недоліків відноситься:

  1. ціна собівартості системи;
  2. необхідність високого тиску в трубопроводі.

Крапельне зрошення

Така система характеризується дозованою подачею води безпосередньо в прикореневу область рослин. Крапельний полив - це ідеальний варіант поливу.

Основні переваги:

  1. нечутливість (в певних межах) до тиску в трубопроводі;
  2. періодичність і кількість подачі води легко регулюється в залежності від потреби рослини;
  3. рівномірна подача води до всіх рослин.

До недоліків слід віднести:

  • можливість засмічення системи і, відповідно, необхідність промивання всієї системи.

Два вищезгаданих видів поливу часто комбінуються в ландшафтному дизайні. Адже газон поливають тільки методом дощування, а квітники - крапельним поливом.

Внутрішньогрунтове зрошення

При цій системі поливу вода подається до коренів рослин по укладених в грунт пористим трубках, так званих зволожувачів. Замість пористих трубок можна використовувати звичайні трубки, в яких просвердлені отвори малого діаметра.

Основні переваги:

  • після поливу не потрібна обробка грунту, тому що верхній шар виявляється сухим і на ньому не утворюється кірка;
  • втрати на випаровування мінімальні;
  • можливість підтримувати хороший повітряний, водний, харчовий та тепловий режими.

Недоліки системи:

  1. висока вартість системи;
  2. неможливість використання на піщаних ґрунтах.

Одним словом річ  - непогана, але досить складна у використанні. З цієї причини використовується на практиці рідко.

Основні відмінності між автоматичною системою поливу і напівавтоматичною полягає у використанні контролера або програматора, який в автономному режимі включає зони поливу, відкриваючи електроклапана. А так званий напівавтоматичний полив має на увазі ручне відкриття подачі води за допомогою кранів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Почему люди все чаще ...

КОМЕНТАРІ