Чернігів: Всі тарифи мають бути економічно обґрунтовані,щоб люди розуміли,скільки сплачують вони і скільки - бюджет

Чернігів: Всі тарифи мають бути економічно обґрунтовані,щоб люди розуміли,скільки сплачують вони і скільки - бюджет

21.07.18 08:56 0 552
Всі тарифи на будь-які послуги комунальних підприємств мають бути не занижені, а економічно обґрунтовані. Навіть якщо йдеться про соціальні послуги, за які чернігівці (враховуючи рівень зарплат у нашому місті) не сплачуватимуть повну реальну ціну. У таких випадках з бюджету треба компенсувати частину вартості послуги, але людям все одно треба показувати об'єктивні цифри – скільки насправді коштують ці роботи, скільки з цієї суми сплачують вони і скільки - бюджет.

Про це говорив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко 19 липня на засіданні виконкому міської ради.

Питання виникло у зв'язку з затвердженням тарифів для КП «Зеленбуд» на послуги з комісійного обстеження зелених насаджень. Як з'ясувалося, в цих тарифах враховані не всі витрати підприємства на послугу, тобто об'єктивно вони – нижче собівартості. Але ж повністю економічно обґрунтований тариф був би занадто високим для бюджету пересічного чернігівця.

Владислав Атрошенко:

— - Я не заперечую: нам потрібно враховувати платоспроможність громадян. Але абсолютно всі тарифи повинні бути окупними. У разі, якщо будемо виходити на ситуацію, коли громадяни не спроможні за цим тарифом заплатити, я вважаю, що ми повинні в бюджеті міста виділити певну кількість коштів на покриття різниці тарифу. І чітко говорити громаді, скільки додаємо з бюджету. Про це треба звітувати, щоби люди це чітко розуміли.

вони не розуміють, що в них, наприклад, сміття вивозиться по збитковому тарифу. Вони розуміють тільки те, що це дорого їм. Тарифоутворення – дуже делікатне питання, де ми обов'язково повинні враховувати можливість людей заплатити. Але в разі їх неспроможності ми повинні показувати, що собівартість послуги, наприклад, 500 гривень, 377 у нас тариф, а решта покривається з місцевого бюджету.

На переконання міського голови, така система є економічно більш правильною та сприятиме кращому розумінню того, куди спрямовуються кошти громади.

При такій системі в діяльності комунальних підприємств повинно бути чітко розділено: скільки коштів витрачається ними на виконання тих робіт, які потрібні всьому суспільству і які бюджет оплачує повністю, а скільки – на послуги, і хто в яких пропорціях відшкодовує вартість цих послуг. А вони, в свою чергу, повинні мати чітко прораховану собівартість. І ця цифра на всі роботи по всіх КП має чітко доводитися до громади.

— - Зараз у нас деякі тарифи існують лише «щоб ми трошки щось покривали». Але тариф – це поняття суто господарське. Це більше до управління економіки питання, - зазначив міський голова. - Який при цьому буде тариф для населення – інше, окреме питання, але люди мають розуміти, яку частину реальної вартості послуги вони сплачують.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ