Від чого залежить форма графина і який краще вибрати?

Від чого залежить форма графина і який краще вибрати?

21.07.18 15:37 0 1354

Для подачі напоїв використовується посуд різних форм і розмірів. Кожна модель краще і повніше розкриває смак напою, для якого вона призначена. На відміну від глечиків графини зазвичай використовують для подачі алкогольних напоїв - вина, коньяку або горілки. Однак є моделі і для освіжаючих напоїв морсу, наприклад. Графин по форі схожий на грановану пляшку. У нього немає носика і ручки, а закривається скляною пробкою. До речі, якісні графіни та глечики за доступною ціною можна купити в інтернет-магазині Akval.com.ua.

Обсяг посуду в залежності від призначення:

  • Для міцних напоїв. Найменші з моделей, об'ємом до 0,5 літра;
  • Графини для вина (декантер) випускаються середнього обсягу - приблизно 0,75 літрів;
  • Ємності для води і безалкогольних напоїв. Традиційно менше глечиків за обсягом - 1 літр;
  • Окремою категорією можна виділити горілчані штофи, ємністю близько 1,3 літрів.

Як вибрати декантер?

У Декантер вино насичується киснем, розкриває свій смак і аромат. Він також потрібен для відстоювання осаду, особливо це актуально для витриманих вин. Декантер використовується для подачі вина на стіл і не підходить для його зберігання. Якщо Ви налили вино в декантер, випити його потрібно в цей же день, інакше воно видихається. Форма посудини залежить від сорту і віку вина:

  1. Декантер для молодого вина. Молоді вина ще не придбали багатий і насичений смак, тому потрібно дати йому розкритися. Зіткнення з повітрям насичує вино смаком. Тому ємності для вина роблять з «расклешенним» горлечком в формі воронки. Нижня частина графина розширюється донизу. Вино наливають так, щоб його рівень був трохи нижче найширшої частини. Такі графини зазвичай впускають без кришки;
  2. Графин для витриманого вина. Тут головне завдання - дати відстоятися осаду. Старе вино має досить багатий смак, щоб не потребувати активної аерації. Для цього вибирають «пузаті» графини з вузькою шийкою. Цей вид графинів особливо радує різноманітністю форм і розмірів;
  3. Графини в формі ваз і амфор. Такі використовуються для відстоювання рожевого вина, яким потрібно особливо ніжне звернення. Ці декантери випускаються з кришкою.

У графинів для міцних напоїв немає такого суворого поділу за формою. Ємності можуть бути квадратними, гранованими або будь-який інший форми. Зазвичай обсяг не перевищує 0,5 літра. Вибирайте, який Вам подобається і краще виглядає на святковому столі. Немає вимог до форми і у графинів для безалкогольних напоїв. Вироби можуть бути складної форми, як з кришкою, так і без.

Матеріал для графина:

  • Скло - традиційний і найбільш популярний матеріал. З нього створюють декантери, штофи для коньяку або горілки. У скляному графині добре виглядають кольорові напої;
  • Керамічні графини більше підходять стилю кантрі або прованс. Якщо у Вас інтер'єр в сільському стилі, то керамічний графин - найкраще рішення;
  • Пластик використовується для подачі безалкогольних напоїв. Міцне спиртне може натягнути «пластикові» нотки, а темне вино забарвлює ємність;
  • Метал використовується для декоративного оздоблення. Зазвичай поєднується зі склом. Найчастіше в метал оформляють графини для міцних напоїв.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: На Тернопіллі можемо ...
Наступна новина: Кольорові метали: ...

КОМЕНТАРІ