В'язаний трикотаж: Що це?

В'язаний трикотаж: Що це?

21.07.18 21:59 0 1319

В'язаний трикотаж став класичним матеріалом для речей чоловічого і жіночого гардеробу. Виготовлені з нього светри, туніки, сукні універсальні. Їх носять щодня, надягають на урочисті та офіційні заходи.

Це полотно, що утворюється переплетенням петель. На відміну від тканини, воно може добре тягнутися і відновлювати задану форму. Найчастіше використовуються вовняні і бавовняні нитки: такі вироби найбільш затребувані. Але на ринку представлені речі з синтетичного та штучного волокна.

З виїзного трикотажу роблять теплий одяг на весну, осінь, зиму. Його еластичність дає важливі переваги: свободу рухів, зручність шкарпетки. Якісні волокна приємні на дотик. Даний матеріал вибирають за практичність, декоративність і доступну вартість. Далі, ми поговоримо про те як самостійно пошити в'язаний трикотаж і розповість нам про це співробітниця трикотажної фабрики "Наталка": natalka.org.

Пошиття речей з трикотажу

Кожен, хто вміє користуватися швейними приладдям, може спробувати зробити це самостійно. Але перед тим, як зшити в'язаний трикотаж, потрібно зрозуміти, що перед вами складний в обробці матеріал. Щоб все пройшло добре, важливо знати певні нюанси.

Розкрій:

  • Розкладіть відріз трикотажу на поверхні лицьовою стороною вниз. Слідкуйте, щоб все нижні краї мали загальну спрямованість. Хочете уникнути перекосів? Чи не розтягуйте матеріал;
  • Почніть розкрій зверху вниз. Щоб зрозуміти, де верх, злегка потягніть за вільну нитку на зрізі. Петлі повинні розпускатися без надмірних зусиль з вашого боку. Якщо у вас матеріал грубої в'язки, зафіксуйте його шпильками з великими головками. Інакше петлі будуть зіскакувати;
  • Займіться розміткою в'язаного полотна. Попереджаємо: це складне завдання. Можна схитрувати: приколоти до полотна викрійку, залишивши місце під припуски по лініях різу.

Обробка трикотажу

Вам знадобиться оверлок. З його допомогою можна вирішити два завдання: обмітати краю і видалити зайве полотно. Щоб уникнути деформації виробу, не використовуйте зигзагоподібну строчку.

Гідною альтернативою оверлока стане в'язальний гачок і нитки такого ж складу, як полотно. Якщо виріб не дуже велике, складне і щільне, деталі можна зв'язати між собою без зшивання.

Шиття виїзного трикотажу

З матеріалів та інструментів (крім полотна) будуть потрібні звичайна швейна машинка і міцні нитки (краще синтетичні). Важливо вибрати голку з заокругленим кінчиком. Інакше домогтися гарного результату буде дуже складно.

Під час гонки рядки трикотажне полотно можна злегка розтягувати. Це допоможе підвищити еластичність вироби в місцях з'єднання. Якщо вона занадто сильно тягнеться, просочіть місце шва розчином крохмалю або підкладіть під матеріал папір.

Якщо у вас є сучасна багатофункціональна швейна машинка, використовуйте різні рядки:

  1. вузьку звивисту;
  2. трикотажну;
  3. псевдооверлочну.

Бічні шви розтягуються несильно. Тому їх можна робити без натягу матеріалу (як на звичайній тканині). Плечовий шов потрібно закріпити вкладеної в нього тасьмою. Якщо цього не зробити, згодом плечі розтягнуться, втратять форму.

Форму вироби зафіксує приклеєна по низу флізелінова смужка. Вона допоможе уникнути розтягнень.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ