Юрій Юрик про проект «Образ і слово Кобзаря у вишивці»: Дана акція стане черговим етапом популяризації соборності України не тільки в Україні,а й в світі

Юрій Юрик про проект «Образ і слово Кобзаря у вишивці»: Дана акція стане черговим етапом популяризації соборності України не тільки в Україні,а й в світі

03.08.18 11:20 0 585
Виставку неймовірної краси та праці, яка була в неї вкладена, відкрили у фойє адміністративного будинку обласної ради. Йдеться про кропітку працю українських вишивальниць, які створити «Образ і слово Кобзаря у вишивці». Діятиме виставка два дні до 3 серпня включно й далі помандрує Україною. До нас вона прибула зі Львова.

Участь у відкритті унікального проекту взяли голова облради Віктор Овчарук та заступник голови облдержадміністрації Юрій Юрик.

«Шевченко і вишиванка – це основи буття українців і поєднання їх в одному форматі – є повноцінним образом українського єства, – зазначив Юрій Юрик. – Дуже важливо, що цей захід проходить на початку серпня, що означає, що ми вшановуємо Кобзаря не тільки в день народження чи в день смерті. Ми користуємося його спадщиною. І підтверджують це вишиті портрети та вірші Тараса Григоровича Шевченка. Велика подяка усім людям доброї волі, які долучилися до даного заходу. Я переконаний, що акція стане черговим етапом популяризації соборності України не тільки в України, а й в світі!».

Проект створювався за задумом та пропозицією Заслуженого майстра народної творчості України, лауреата багатьох премій, викладача Гадяцького коледжу культури і мистецтва ім. Івана Котляревського, якого називають «золотим проектантом», на жаль, вже покійного – Григорія Кисіля.

Зреалізували проект і довели його до завершення відома вишивальниця, майстриня фриволіте, активістка Шевченкового руху, член ВГО Союз Українок Катерина Калініченко та її чоловік, волонтер, громадський діяч Григорій Калініченко. Вони є організаторами та координаторами експозиції.

До проекту було залучено 71 вишивальницю з Полтави та районів Полтавської області та 7 вишивальниць з Канева на чолі з відомою майстринею Вірою Носенко.

Виставка відбувається за підтримки обласних громадських організацій Союзу Українок та Товариства політичних в'язнів та репресованих.

Також під час відкриття виставки у Тернополі майстриня Віра Носенко передала Рушник єднання України з Канева в Полтаву майстрині Катерині Калініченко. Пані Вірі, нагадаємо, рушник єднання передали під час Всеукраїнського фестивалю «Цвіт вишиванки», що відбувся в травні у Тернополі.

Більше фото за посиланням: https://www.facebook.com/pg/oda.te.gov.ua/photos/?tab=album&album_id=1363316537105261

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ