Яким стане новий дитячий садочок на Масанах у Чернігові?

Яким стане новий дитячий садочок на Масанах у Чернігові?

05.08.18 11:26 0 565
Як можна побачити, його будівництво зараз ведеться активними темпами і вже вийшло на завершальну стадію.

Цей об'єкт є найбільшим із того, що ремонтується або будується в Чернігові коштом міського бюджету. Перед цим нові дитячі садки в місті не будувалися більше 20 років.

Про особливості цього об'єкту і хід робіт на ньому прес-службі Чернігівської міської ради розповів начальник міського управління капітального будівництва В'ячеслав Почеп.

Загальні відомості:

- Дитячий садок розрахований на 280 дітей. Проектом у ньому передбачено поки що 14 груп і під питанням залишається 15-та, яка, можливо, з'явиться на третьому поверсі. Усі групи мають окремі спальні й окремі ігрові кімнати. І є також спортзал на третьому поверсі площею 111 кв. м. і такої ж площі ігротека.

Про виконані роботи та інновації:

- На по дитячому садочку повністю збудовані всі зовнішні огороджуючи конструкції. Покрівля зроблена на 95%, а до понеділка вона вже буде накрита металочерепицею вся. Для того, щоби в майбутньому не виникало ніяких підтікань, вона тут зразу проектувалася і робиться шатровою. І на горищі в нас передбачені вентиляційні установки для того, щоби робити припливну витяжну вентиляцію з усієї будівлі – вона йде по спеціальних каналах з усіх приміщень, з усіх груп. У наших старих будівлях подібне якщо десь і було, то ніколи не діяло – а тут воно буде працювати.

Також вже встановлені майже 90% вікон по всій конструкції, зроблені утеплення та підлога над підвалом, утеплення і стяжка по всіх поверхах. Плюс на першому поверсі вже виконали штукатурку стін, а на другому частково виконується штукатурка по стінах і йде вже оздоблення на перегородках і перекриттях.

Окрім того, в нас виконаний перший дренаж, який відводить воду від фундаменту. Оскільки Масани – це складний район щодо ґрунтових вод, то від підтоплень передбачаються одразу всі захисні заходи. Спочатку було передбачене одне кільце дренажу, потім ми його проаналізували і прийшли до висновку, що воно не зовсім достатнє – і робимо ще одне, більш низьке. Перше дренажне кільце виконує функцію відводу води від підвалу, а друге буде відводити її від фундаменту, щоби там і не створювалося умов для підтоплень та замочування основи під фундаментом.

Вже під'єднана до діючої на території школи №35 каналізація садочка, а виконуємо підключення системи опалення.

Систем опалення в садочку буде дві. Перша – централізоване опалення, а друга – теплові насоси, які працюють в автономному режимі і будуть зігрівати будівлю при температурі повітря до мінус 5˚С. Потреба вмикати опалення від загальноміської системи буде тільки при сильніших морозах. Теплові насоси – це окреме обладнання, яке встановлюється надворі і працює за рахунок перепаду температур. Вони - інноваційна технологія, яка вже застосовується в найбільш розвинених країнах світу. Вона коштує недешево, але дає дуже значну економію. Ми підраховували, що в цій будівлі на рік економія буде порядку 2,5 мільйони гривень. У Чернігові така технологія з'являється вперше, на об'єктах міської інфраструктури подібного обладнання досі не було.

Про кошти:

- Проект вже після початку будівництва коригувався. Щоби збільшити розрахункову кількість дітей з 250 до 280 збільшувалася площа за рахунок надбудови ІІІ поверху, додалися теплові насоси, також додалися охоронна сигналізація, відеоспостереження тощо. За рахунок цього ціна будівництва зростає. Якщо перша вартість будівництва згідно з кошторисом була 73 млн грн, ціна по договору з підрядником – 66,7 млн грн, то після доповнень і коригування проекту вартість будівництва буде порядку 100 млн. Тобто шукати й виділяти кошти треба буде ще, і міський голова цим займається. Але на кошти на роботи є.

Про роботу підрядника:

- Підрядником є ТОВ «УТБ-Інжинірінг». Нарікань на його роботу особливих нема. Старання підрядника досить велике, кожного дня зростає кількість персоналу, який працює на об'єкті. На це одночасно 75 чоловік. Графік, який вони нам надали - ми його контролюємо кожен тиждень, вони йдуть поки згідно з графіком.

Коли завершать?

- Програма – максимум, на яку нас націлює Чернігівський міський голова – закінчення будівництва об'єкта в цьому році. Я думаю, за умови стабільного фінансування, будівлю ми завершимо повністю – з усіма внутрішніми оздоблювальними роботами, а залишаться на наступний рік хіба що роботи з благоустрою території, влаштування доріг, дитячих майданчиків тощо.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Степан Барна: Лемківська ...
Наступна новина: У Чернігівській міській ...

КОМЕНТАРІ