Поняття спортивного клубу

Поняття спортивного клубу

07.08.18 17:28 0 723

Що слід розуміти під поняттям "спортивного клубу", яке вбирає в себе такі, здавалося б, різнорідні об'єкти, як: професійні спортивні клуби, віртуальні майданчики, більярдні, стрілецькі, велоклуби або клуби здоров'я для дітей і людей старшого віку? Можливо, спортивний клуб - це аналог терміна «спортивна організація» і якої-небудь істотної різниці між ними не існує? По це нам розповість головний редактор спортивного порталу Дніпра: https://sportdnipro.com/, на якому безпосредньо можна подивитись справочник спортивных организаций в Днепре.

Спортивний клуб: Що це?

Для відповідей на поставлені питання нам слід звернутися до організаційно-управлінської та правової природи поняття спортивного клубу.

Традиційне визначення спортивного клубу звучить наступним чином: спортивним клубом називається громадська чи приватна організація, що об'єднує спортсменів і любителів спорту.

Вищенаведене трактування, безумовно, має право на існування. Її плюсами є простота і стислість. Але в той же час вона не точна і грішить понятійною обмеженістю:

  • По-перше, в ній не фігурує поняття інтересу, який і є об'єднуючою ланкою в клубах будь-якого типу;
  • По-друге, спортивний клуб може взагалі не бути будь-якою формальною організацією, що має офіційний статус;
  • Нарешті, є прямий взаємозв'язок між поняттями спорт і спортивний клуб - від того, яким чином національні або міжнародні законодавці трактують дефініцію спорт, буде залежати і розуміння спортклубу.

У порівнянні з формулюванням російського Закону про ФиС, наведеної в ст.2-12, в нашому законодавстві ми бачимо інший методологічний підхід. По-перше, український законодавець доповнює категорію спорту, яка традиційно розуміється як рухова активність, терміном «інтелектуальної та іншої підготовленості». Якщо брати до уваги трактування інтелектуальна гра, яка розуміється як суперництво учасників, засноване на знаннях, інтелекті і ерудиції, то ми маємо справу з далекосяжними висновками.

У практичному плані це означає, що до спорту можуть бути віднесені всі змагання інтелектуальної і творчої спрямованості - не тільки карткові ігри, шахи, шашки, а й комп'ютерні ігри різної спрямованості (стратегії, шутери, гонки, пасьянси), головоломки, конкурси віршів або змагань типу «Що? Де? Коли? ». У такому підході проглядається повернення до олімпійські принципи античності, коли змагання проводилися не тільки в фізичному спорті, але і в інтелектуальній сфері. До речі, той же самий принцип проповідував і П'єр де Кубертен, який і сам отримав (виступаючи анонімно) золоту Олімпійську медаль за вірші «Ода спорту».

Важливість наведеного нами вище порівняння полягає в декількох аспектах:

  1. правовому;
  2. статистичному;
  3. економічному;
  4. соціально-психологічному.

Правовий аспект виражається в тому, що під вивіскою спортивного клубу можуть почати роботу гральні заклади, мотивуючи це законодавчої трактуванням поняття спорт.

Якщо закон про ФиС відносить до спортивних клубів ігрові, творчі та інші професійні майданчики (типу конкурсів кращий за професією), то в статистичному плані число спортклубів по країні сильно зросте.

Економічний ракурс також важливий, так як будь-які господарські і фінансові преференції спортклуб (такі, як зниження податків, пільгове кредитування або знижена оплата за комунальні послуги) будуть поширюватися на всіх учасників, які називають себе спортивними клубами.

Нарешті, в соціально-психологічному плані у населення може виникнути неприйняття до «спортсменам», що грає в покер або рулетку.

Варто також відзначити, що під егідою спортклубу збираються фізичні особи за інтересами - хтось сам займається фізичною активністю, змагальною діяльністю або духовними практиками, а хтось утворює фан-клуби, наукові, статистичні, культурно-виховні, літературні групи, яких приваблює спорт як видовище, соціальний і культурний феномен, що вимагає аналізу, вивчення, дискусій, збору статистичних даних, літературної, художньої та іншої творчої роботи.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Мультизональні (VRF) ...

КОМЕНТАРІ