Рецензія на фільм «Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості»

Рецензія на фільм «Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості»

08.08.18 16:51 0 1054

Про Бетмена вже вийшло чимало фільмів (до речі, список всех частей Бэтмена можна переглянути на сайті  http://kinoshack.net/). Сьогодні, ми розглянемо останню з них - «Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості».

Після того як війна Супермена (Генрі Кавілл) з генералом Зодом призводить до часткового знищення Метрополіс, думки людей про супергероя поділяються. У той час як одні бачать в Супермена рятівника-месію, інші приходять в жах від того, що на Землі живе істота, яка не може зупинити жодна армія. «Що буде, якщо Супермен піде проти людей?» - запитують себе серед інших мільярдери Лекс Лютор (Джессі Айзенберг) і Брюс Уейн (Бен Аффлек). І обидва вони намагаються створити зброю, яке могло б зупинити Супермена.

Ми знаємо з історії створення нового коміксних суперблокбастера, що студії DC Comics і Warner спочатку планували випустити другу серію пригод Супермена. Бетмен (він же Брюс Уейн) був вписаний в сценарій, коли сюжет фільму вже почала набувати обриси. Це не було приводом для занепокоєння - багато сценаріїв виграли від істотних змін, часом внесених в самий останній момент. Але тепер ясно, що нам треба було хвилюватися. Тому що додавання Бетмена зробило картину не краще, а гірше.

Чому? Тому що якщо розписати на папірці все, що відбувається в «Бетмена проти Супермена», і викреслити те, що не важливо для основного сюжету стрічки, то олівець закреслить і ім'я Бетмена. В основі своїй стрічка Зака  Снайдера - це історія протистояння Супермена і Лютора, в ході якого молодий і геніальний, але психічно нездоровий магнат, до смерті наляканий самим існуванням супергероя, спершу намагається його дискредитувати, а потім - вбити. Для цього він використовує кріптоніанскую технологію і створює кошмарного монстра на прізвисько Думсдей (це не спойлер - Думсдей засвітився в трейлерах фільму). Таким чином, ключовий драматичний конфлікт фільму в тому, що не здасться чи Супермен, коли люди повернуться проти нього, і здужаємо він, коли вступить в бій з чудовиськом, народжене на Землі, але заснованому на біотехнології його рідної планети.

Яку роль у всьому цьому відіграє Бетмен? Другорядну. Хоча герой Готема думає своєю головою і діє на свій розсуд, Лютор, як блискучий маніпулятор, фактично нацьковує його на Супермена. Лекс резонно вважає, що буде краще, якщо супергероя вб'є зрозумілий землянин, ніж якщо це зробить непередбачуваний монстр. Так що Бетмен стає для Супермена свого роду розминкою перед головним боєм його життя. При цьому, хоча земної супергерой бере участь в сутичці з Думсдеем (це теж показано в трейлерах), він майже не вносить в неї внесок. За великим рахунком Бетмен просто намагається вижити, поки Супермен намагається перемогти. Так що якщо б Бетмена у фільмі не було, то картина стала б коротше, але її основний сюжет змінився б незначно. Лютор просто відразу б перейшов до Думсдею. Або озброїв би своїх найманців суперзброєю.

Коли фільм обростає другорядними сюжетними лініями, що не поглиблюють його основну тему, розповідь страждає. І «Бетмен проти Супермена» підтверджує це загальне правило. Численні сцени за участю Бетмена і його дворецького Альфреда (Джеремі Айронс) надмірно ускладнюють фільм і забирають час, який можна було б з великим художнім толком витратити на виразне уявлення Думсдея, ретельне опрацювання відносин між Кларком Кентом і Лоїс Лейн (Емі Адамс), душевні терзання Супермена і так далі.

Що ще гірше, фільм отуплює Бетмена, щоб зробити його пішаком в руках Лютора. У коміксах Бетмена називають «найбільшим детективом», і можна було б очікувати, що досвідчений Бетмен Бена Аффлека (у фільмі не раз підкреслюється, що він уже двадцять років бореться зі злочинністю) постане на піку своєї розумової форми. Але, хоча Брюс Уейн явно не дурень, він не тільки не розгадує заздалегідь плани Лютора, але навіть не дізнається все, що можна дізнатися про Супермена. Нічого собі «найбільший детектив»! У фільмі цей титул явно належить Лютора, і виходить, що Бетмена переграє хлопчисько, вчорашній студент. Так, як екшен-герой Брюс Уейн показує себе з кращого боку. Але у всесвіті, по якій літають супермени, Бетмену мало гаджетів і сталевих м'язів. Йому треба міцно працювати головою.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Клеї і клейові системи 3M
Наступна новина: Как получить гражданство ...

КОМЕНТАРІ