Договір довічного утримання як спосіб отримати квартиру

Договір довічного утримання як спосіб отримати квартиру

23.08.18 19:09 0 1509

Деякі українці на багато що готові піти, щоб стати власниками столичної нерухомості. Вивчивши наше законодавство, виявиться, що є цілком легальний спосіб отримання власної квартири - це договір довічного утримання (договор пожизненного содержания) з оплатою, більш відомою як рента.

Сьогодні власне житло в Києві є мрією не тільки для приїжджих з провінції, а й для багатьох столичних молодих сімей. Деякі з таких людей, дізнавшись про те, що існує договір довічного утримання з рентою, за допомогою якого можна стати власником нерухомості, не замислюючись вирішують скористатися цією можливістю. На практиці рента зовсім не означає спрощеного розуміння, властивого багатьом. Позалицятися за бабусею кілька років, а потім стати власником її квартири так просто не вийде. Розглянемо всі теоретичні аспекти цього юридичного процесу.

Сам по собі договір довічного утримання з рентою передбачає, що платник ренти отримує у власність від її одержувача нерухомість чи іншу власність за те, що платник буде здійснювати матеріальну та іншу допомогу одержувачу. Одержувачем ренти, відповідно до білоруського законодавства, може виступати будь-який дієздатний громадянин республіки, який володіє майном, яке він передає платнику. Їм, в свою чергу, може виступати і фізична, і юридична особа.

Безпосередньо сам договір довічного утримання з рентою необхідно зареєструвати не тільки у нотаріуса, але і в державному реєстрі документів. Саме з момент його реєстрації і починає відраховуватися термін ренти. Природно, в силу специфіки даного договору, він не має конкретної дати припинення. Вона настає в момент смерті одержувача ренти, яку, до речі, не можна передати третій особі або залишити у вигляді спадщини.

Найбільш поширений варіант ренти - це забезпечення одержувача житлом, одягом і харчуванням. У випадках, якщо цього вимагає стан здоров'я, до переліку обов'язків платника може бути включений і догляд за одержувачем. Іноді, якщо це передбачено в договорі, платник повинен взяти на себе оплату всіх ритуальних послуг.

Ніде не вказана періодичність надання послуг, які передбачає договір довічного утримання з рентою. Вона розраховується, виходячи з доцільності, щоб забезпечити гідний рівень існування одержувача ренти. Також даний документ може передбачати заміну надання послуг регулярною виплатою певної грошової суми. Зазвичай це має відбуватися в останні календарні числах кожного місяця.

Будь-які операції з нерухомістю, яка передається платнику, можливі виключно за попередньою згодою одержувача. Іншими словами, ні здати в оренду, ні тим більше продати таку квартиру без згоди бабусі, яка отримує від Вас ренту, не можна. Ще один неприємний для платника факт - в разі, якщо умови договору були істотно порушені з його вини, одержувач має право вимагати повернення йому нерухомості.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Як вибрати кульовий кран?

КОМЕНТАРІ