Владика Нестор: Розділена Церква — це розірвана душа народу (інтерв'ю)

Владика Нестор: Розділена Церква — це розірвана душа народу (інтерв'ю)

30.08.18 12:23 0 743
Створення єдиної помісної автокефальної Церкви в Україні — визначальне питання для розбудови сильної, незалежної держави, адже кожна Церква виховує любов до свого народу, закликає відстоювати інтереси своєї країни.

На актуальні питання, які на часі у церковному житті України, в ексклюзивному інтерв'ю відповідає Архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор.

Суть Помісної незалежної Автокефальної Православної Церкви в Україні. Який буде її вплив на формування національної свідомості громадян?

Церковні питання не стосуються виключно сфери культури, це питання глибокої ідеології держави. На превеликий жаль за всі роки незалежності українці не усвідомлювали того, що розділена Церква — це розірвана душа народу. І ми не матимемо спокою, поки не досягнемо єдності. можемо бачити, до чого призвело те, що десятиліттями штучно розділяли Схід і Захід, завжди протиставляючи один одному.

Та всупереч цьому, нас, українців християн різних конфесій, об'єднав волонтерський рух, відродження армії, допомога внутрішнім переселенцям. Ще більше й сильніше нас зможе об'єднати єдина Церква. Ініціатором об'єднання Церков повинен бути український народ. Якщо громадяни самі не залишаться осторонь цього питання, єдність обов'язково прийде. Людей не потрібно переконувати в цьому, варто лише доступно інформувати.

Церква, крім всього іншого, в певній мірі є ідеологічним інструментом, що має властивість скеровувати народ у певному напрямку. До слова, коли почалися розстріли на Майдані, Патріарх благословив не молитися за тодішню владу і як наслідок — через кілька днів глава держави втік за кордон.

Що означає автокефалія Церкви? Яка її вага у процесі державотворення?

Так історично склалося, що структура церкви прив'язана до територіальної структури держави. Коли віра Христова стала поширювати за межі Візантійської Імперії, у кожного народу утворилася своя Церква, підпорядкована Церкві-матері. Якщо та чи інша держава зміцнювалася й ставала сильною, її Церква також набувала самостійності. В іншому випадку, коли одна держава завойовувала іншу, як правило, поневоленому народу насаджувалася своя релігія.

У Церкви є декілька рівнів правового статусу. Для прикладу, вона може бути у статусі рядової єпархії. Коли є певна цілісна структура із декількома єпископами, церква може існувати у формі екзархату — повністю підпорядковується Церкві-матері, але разом з тим може мати свого формального главу. Є статус автономії, коли Церква лише формально визнає над собою главенство іншої. Натомість автокефалія — це повна незалежність Церкви та її рівність з усіма православними Церквами світу.

Що відбувається в Українській православній церкві на даний час?

В Україні формально існують три православні Церкви: Церква Московського патріархату, Православна Церква Київського патріархату та Українська Автокефальна Православна Церква. Якщо говорити про статус цих церков, то Церква Московського Патріархату — екзархат з розширеними повноваженнями (Українська православна церква Московського Партріархату є просто частиною Російської Православної Церкви). Церква Київського патріархату і АПЦ — автокефальні Церкви, проте їхня автокефалія не визнана іншими Церквами.

Коли буде сформована єдина Церква, яка говоритиме від імені усього народу, тоді ми зможемо стверджувати про повноцінну незалежну державу.

Варто зазначити, Церква самостійно проголошує свою автокефалію після отримання незалежності держави, а потім її, автокефалію, визнає Церква-мати, надаючи формальний документ про незалежність, яка фактично вже є. Відтак цю незалежність визнають інші Церкви.

Що означає Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні?

Томос являє собою певний рівень документу. Для прикладу, в Українській Народній Республіці Центральна Рада видавала Універсал — вищий рівень документу. Томос — це документ, який видається з певних особливо важливих питань і має вплив на Церкву в цілому.

Шляхом надання Томосу деякої частини «материнської» Церкви офіційно проголошується автономія в управлінні або автокефалія.

Як надання Томосу унеможливить вплив Московського Патріархату? У чому полягає історична вага цього рішення?

Церква іншої держави на території України — це своєрідний засіб впливу цієї держави. Ми молимося, вчимо свій народ любити рідну землю, цінувати свої традиції, мову й культуру, вшановувати Героїв минулого й сучасності. У той же час російська Церква, підтримуючи виключно проросійські інтереси, навчає так званої ідеології «єдиного народу», у рамках якого визнаються звичаї, мова та історія «старшого брата». Багато часу Росія позиціонує себе як Церква-матір. Це дуже дивно, якщо врахувати те, що вона на 500 років молодша за Українську Церкву. Константинополь повинен визнати себе нашою єдиною Церквою-матір'ю, адже, фактично Українська Церква є Церквою-донькою Константинополя. Бо саме Візантія хрестила Русь і саме з Константинополя до нас прийшло християнство.

Константинопольська Церква-мати має повне право надати нам фактичну незалежність. І це підкреслить той факт, що Росія не є для нас якимось благодійником, а навпаки, — агресором вже протягом не одного століття.

Варто зазначити, що з наданням Томосу, російська Церква перестане позиціонувати себе однією з найбільших Церков, адже дві третини московських парафій розташовані саме в Україні. Ослабиться вплив російської Церкви й на світове православ'я.

Відрадно, що наша влада розуміє важливість вирішення цього питання, є всі передумови й перспективи отримання Томосу про автокефалію Української Церкви. нам усім, українським християнам, треба молимося за те, аби Господь Бог дав мужність членам Синоду Константинопольського Патріархату це рішення прийняти і підтримати.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ