В Житомирській області сімейні форми влаштування дітей як альтернатива інтернатним закладам

В Житомирській області сімейні форми влаштування дітей як альтернатива інтернатним закладам

30.08.18 08:39 0 439
Наша область вже зробила перший крок в реалізації реформи деінституалізації суспільства. Житомирщина перша серед інших областей в державі на сесії обласної ради затвердила Регіональний план реформування системи інституційного догляду. Цей план передбачає трансформацію діючих інтернатних закладів та розвиток альтернативних форм виховання дітей.

Головна мета цих новин змін – повернення дитини в сім'ю або пошук нової сім'ї для кожного маленького громадянина. Є кілька варіантів сімейного виховання в якості альтернативі інтернатним закладам.

Кожна дитина, яка втратила батьків, або її батьки в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов'язки, потребує родинного тепла і виховання. Тому держава намагається допомогти таким дітям виховуватися саме в сім'ї.

За інформацією служби у справах дітей облдержадміністрації, є такі форми сімейного виховання дітей:

* усиновлення;

* опіка та піклування;

* прийомна сім'я;

* дитячий будинок сімейного типу.

Усиновлення – це прийняття дитини у свою сім'ю на правах доньки чи сина.

Опіка та піклування – це влаштування дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, в сім'ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли чотирнадцяти років, а піклування – над дітьми віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Прийомна сім'я – це сім'я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомна сім'я чи прийомний вихователь може виховувати від 1 до 4 дітей. Ті, хто взяли дітей у прийомну сім'ю, є прийомними батьками, а влаштовані діти – прийомними дітьми.

Дитячий будинок сімейного типу – це окрема сім'я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, що не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш п'яти дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. Ті, хто взяли дітей у дитячий будинок сімейного типу, є батьками – вихователями, а влаштовані діти – діти-вихованці.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: Реконструкції ...
Наступна новина: На Тернопіллі на ...

КОМЕНТАРІ