Як лікувати екзему?

Як лікувати екзему?

30.08.18 19:39 0 1288

Назва хвороби «екзема» походить від грецького слова «екзе» - «закіпати». І це не випадково. Гострі симптоми екземи - це червона висипка з бульбашками. Швидко лопаючись бульбашки створюють ефект киплячої води та утворюють мокрі ерозії. Ці симптоми екземи поглиблюються сверблячкою, печіння, болем.

Екзема: Лікування

Екзема може виникнути на будь-якій ділянці тіла, але найчастіше виникає на відкритих місцях - обличчі, руках. Рідше на ногах і на тулуб. Вогнища хвороби поступово поширюються на інші ділянки тіла, в першу чергу симетричні.

Клінічні симптоми всіх форм екземи майже однакові, тому при лікування цієї хвороби можна дотримуватися загальних рекомендацій. При сильному свербінні допомагають антигістамінні препарати.

1 етап - примочки

Якщо екзема розвивається з мокнучими поверхнями, хворобливими відчуттями, лікування треба починати з примочок. Мазі, креми, гелі в цей період протипоказані. Розчин для примочок дуже простий: слабкий розчин марганцівки, міцно заварений чай, срібна вода (до речі, на сайті Ліктрави можна купити готовий настій для примочок при екземі).

Примочки при екземі робляться так: змочити марлеву серветку в 4-5 шарів в розчині, віджати, прикласти до пошкодженої ділянки. Зверху нічим не накривати, тримати 15 хвилин, через 15 хвилин повторити. За годину треба зробити 3-4 процедури. при великих вогнищах мокнутия протягом дня треба провести 3-4 таких часових процедури. Якщо екзема мікробна, то марлю після кожного застосування викидайте.

Примочки добре відтягують з поверхні вогнища вологу і знімають запалення. Після годинної примочки можна змастити шкіру легким кремом (Акрідерм, тридерм або будь-який інший з гормонами), емульсією (адвантан), або збризнути аерозолем (оксикорт). Не можна забинтовувати вогнище мокнутия, не можна сушити його під вентилятором або обігрівачем, не можна надягати рукавички. Шкіра повинна дихати і підсихати самостійно.

Намагайтеся не мочити вогнище ураження. У гострий період можна використовувати для примочок настої трав - у багатьох хворих в цей період буває підвищена чутливість до деяких травам. Це може посилити запалення.

При правильному догляді, регулярних примочках мокнучі поверхні зникають за 2-3 дня.

2 етап - креми

Коли запалення стихає, на місці вогнища з'являється лущення, шкіра стає сухою, стягнутої, потовщеною. Скоринки зривати не можна, вони злущуються під дією спеціальних мазей. Накладають їх 1 раз в день, можна навіть під пов'язку на ніч, щоб скоринки добре розм'якшилися. Мазі носять ті ж, що і перераховані вище креми. Але треба пам'ятати, що гормональні мазі і креми довго застосовувати не можна, особливо при лікуванні екземи у дітей. В аптеці можна купити інші не менш ефективні засоби. Це гелі - фенистил, гестан, вони не містять гормонів. Ці гелі можна використовувати навіть на вогнищі мокнутия 2-3 рази на день.

Так само ефективно лікувати екзему можна бовтанку «Ціндол», яка продається без рецепта. Нею змащують пошкоджену шкіру 3-4 рази на день. Цинк, який входить в цю бовтанку, добре дезінфікує шкіру, загоює, підсушує її, знімає набряки і свербіння.

Є пом'якшувальні і зволожуючі креми з сечовий кислотою, яка добре розм'якшує і відлущує осередки сухості і потовщень. Навесні і восени, коли імунітет знижений, і симптоми екземи загострюються, одночасно з лікуванням екземи, дотримуйтеся гіпоалергенної дієти. Всередину можна приймати активоване вугілля та інші сорбенти після консультації з лікарем.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Огляд бездротового ...
Наступна новина: Как выбрать подходящие ...

КОМЕНТАРІ