Школи Чернігова готові зустрічати учнів.

Школи Чернігова готові зустрічати учнів.

01.09.18 10:10 0 688
Завтра стартує черговий навчальний рік. Як до нього підготувались навчальні заклади?

«Поточні ремонти у рамках підготовки до нового навчального року проведені у кожному навчальному закладі. Їх формат та потреба визначались адміністрацією шкіл спільно із батьківськими комітетами», - повідомив начальник Управління освіти міської ради Василь Білогура.

Для освітньої галузі у 2018 році у міському бюджеті передбачено понад 127 млн грн, з них по Управлінню освіти - більше 23 млн грн, близько 104 млн грн - на капітальні ремонти закладів освіти, виконавцем яких є Управління капітального будівництва. Із цих коштів на поточні ремонти приміщень, дахів, санвузлів, систем водопостачання, асфальтування територій навчальних закладів направлено більше 5 млн грн.

У навчальних закладах звітують про завершення підготовки до початку навчального року, а також підготовку котельного господарства до опалювального сезону.

Що зроблено цього року:

* поточні ремонти покрівель у школах №7, 19 та 29, дитячому садку №14;

* реконструкції даху з утепленням перекриття у садках №26, 35, 74 та 75;

* поточний ремонт приміщень (коридорів) у школі №11, 1;

* реконструкція басейну у школі №19;

* ремонт музею у школі №34, харчоблоку – у садку №7, приміщень для груп - у садку №36;

* поточний ремонт спортзалу в дитячому садку №65, ремонт приміщень – у садку №76;

* поточний ремонт кабінету хімії у школі №3; ремонт освітлення спортивного залу у школі №21; ремонт приміщень – кабінетів у школі №6.

Капітальні ремонти санвузлів провели у школах №1, 3, 24, 35, 11, поточні – у дитячих садках № 21, 26, 27, 32, 39, 62 та школі №28. Поточний ремонт системи водопостачання здійснили у садках №2, 37, 45, 53, 60, 62, 72, 75, 76 та школах № 1, 22, 35.

Поточний ремонт покрівель провели у школах №29, 32, 19, 7 (470,8 тис. грн), дитячих садках № 77 та 14 (300,4 тис. грн).

Також по всіх школах, де цього року планували встановлення енергоефективних вікон, ці роботи вже завершено.

Загалом, ремонти у школах та садках мають завершитись до 1 вересня. Там же, де підрядник з об'єктивних причин не встигає закінчити роботи до початку навчального року, міська влада вимагає не жертвувати якістю заради строків: краще взяти додаткові 2-3 дні і все зробити за найвищими стандартами.

Окремо виділені кошти з міського бюджету на покриття благодійних внесків у сумі 7,3 млн грн (у 2017-у - 6,27 млн грн). Розрахунок цих коштів наступний: у дитячому садку - 340 грн на дитину, у середніх школах - 120 грн на дитину. Кошти розподіляють так: 80% йде на придбання товарів, 20% - на послуги.

Таким чином, загальна сума для приведення шкіл до ладу становить 134,376 млн грн.

* *

Підготувались до нового навчального року у спеціалізованій школі з поглибленим вивченням іноземних мов №2. Тут навчається 1027 учнів (за проектом – 1117). Втім вільних кабінетів немає: адже для вивчення англійської, німецької мови класи діляться на 3 групи. У більшості, діти із цього ж мікрорайону.

«Всі матеріали для ремонту, фарбу, необхідну сантехніку – все за заявкою навчального закладу привезли вчасно, - розповідає директор школи Тамара Касаткіна, - Приступили до ремонту з початку липня. Пофарбували 2100 метрів квадратних підлоги, 1900 метрів квадратних стін. Цього року замінено 36 вікон, площею 280 метрів квадратних. До речі, міняти вікна на енергоефективні розпочали 3 роки тому, спершу з північної сторони, минулого року – у всіх класах, а також у коридорах 1-го поверху».

Готові у школі №2 стартувати у рамках Нової української школи – за новою програмою навчатимуться 4 перших класи по 30 учнів.

* *

На виконання Програми комп'ютеризації закладів та установ м. Чернігова на 2018 рік передбачено фінансування у розмірі близько 3 млн грн. Ці кошти спрямовано за закупівлю 132 комп'ютерів (обладнано 12 комп'ютерних класів) та інтерактивного обладнання для загальноосвітніх навчальних закладів.

У 2018/2019 навчальному році у загальноосвітніх навчальних закладах навчатиметься 28631 учень (на 1000 більше, ніж у минулому навчальному році).

Понад 3200 першокласників у 108-и класах розпочнуть навчання за програмою Нової української школи. Це школа нового типу, яка даватиме учням не тільки знання, а й вміння застосовувати їх у житті. Тут обіцяють прислухатися до думки дитини, вчити критично мислити, не боятись висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами.

Нова українська школа передбачає оновлення матеріальної бази: нові меблі сучасного зразка, дидактичний матеріал та комп'ютерна техніка. Для цього передбачене фінансування із державного та місцевого бюджетів. Для Чернігова сукупно ця сума складає 12,034 млн грн. Із них, 40% коштів витрачаються на закупівлю дидактичних матеріалів для 1 класу (пропорційно до кількості класів), інші 40% - на закупівлю сучасних меблів (пропорційно до кількості учнів), ще 20% - на закупівлю комп'ютерного обладнання (пропорційно до кількості закладів освіти з 1-ми класами).

У більшості шкіл навчальні кабінети, де розпочнуть навчання першокласники, вже готові. У всі інші, за інформацією управління освіти міської ради, нові парти для 1-класу будуть завезені та зібрані до 1 вересня. Частина з них двомісні, частина – одномісні. Вибір типу меблів зумовлений санітарними вимогами до кожного конкретного навчального приміщення.

Готуються зустріти дітей 1-го класу й вчителі – вони пройшли спеціальні тренінги, опанувавши додаткові педагогічні навички та вміння.

* *

Які будівельні роботи цьогоріч виконані в спеціалізованій школі №1 - розповів начальник Управління капітального будівництва міської ради В'ячеслав Почеп.

Тут облаштовують футбольний майданчик зі штучним покриттям. Об'єкт будується на умовах співфінансування державного та місцевого бюджетів у пропорції 50/50.

Також у навчальному закладі завершується поточний ремонт коридору на 1-му поверсі: відремонтовані стіни, замінені двері, виконані роботи по кріпленню підвісної стелі та інше. На завершальній стадії й відновлення 4 санвузлів, які не функціонували з 1987 року. А поряд зі спортивною залою зроблені сучасні роздягальні для хлопців та дівчат. Всі роботи підрядник обіцяє роботи завершити до 1 вересня.

У школі вже замінили 20 вікон та 6 дверей, внутрішні та зовнішні каналізаційні мережі.

Що стосується подальших дій міської влади, то з наступного року планують комплексно ремонтувати щорічно декілька заклади освіти, щоби далі за цим зразком іти у наступні школи.

За дорученням міського голови Владислава Атрошенка, Управління освіти та Управління капітального будівництва міської ради у наступному році мають сконцентрувати наявні кошти на 2-3-х школах: провести у них комплексні роботи з термомодернізації, замінити всі комунікації, відремонтувати всі коридори та класи, замінити освітлення, спортивні споруди та інше. З метою, щоб ці заклади виходили на певні комплексні стандарти щодо навчального та виховного простору. І далі рухатися до того, щоб всі школи ремонтувати по такому зразку, переходячи від великих до малих.

Наступна вимога міського голови: нарешті потрібно відремонтувати всі санвузли у всіх школах Чернігова. Адже, за словами очільника міста, це сором для влади всіх років, що у окремих навчальних закладах вони досі не у належному стані. Як повідомили в Управління освіти і науки, у всіх середніх школах міста - 332 санвузли, у дитячих садках – 624.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ще 8 амбулаторій на ...
Наступна новина: В Житомирській області ще ...

КОМЕНТАРІ