В Житомирській області розповіли як працює нове відділення гемодіалізу – відгуки перших пацієнтів із Овруцького району

В Житомирській області розповіли як працює нове відділення гемодіалізу – відгуки перших пацієнтів із Овруцького району

07.09.18 09:51 0 461
4 вересня нова філія відділення гемодіалізу м. Овруч прийняла перших 5 пацієнтів з нирковою недостатністю.

Пацієнтам Овруцького району вже не потрібно добиратись у Коростень чи інші міста для отримання необхідної для їхнього життя медичної послуги. Відтепер нове відділення у зручному режимі працюватиме 6 днів на тиждень, де можна безкоштовно пройти процедуру гемодіалізу.

Разом із чоловіком Василем на першу процедуру гемодіалізу у новому відділенні м. Овруч прийшла і його дружина Ольга. Жінка підтримує чоловіка усі 42 роки спільного життя й піклується про нього під час хвороби.

Пані Ольга ділиться спогадами про те, як було нелегко їздити в інше місто для проведення гемодіалізу.

— «Мій чоловік Василь хворіє на цукровий діабет, що дало ускладнення, і вже 1,5 роки він проходить гемодіаліз. До цього часу робили процедуру у м. Коростень. Їздила разом з ним, адже самому йому тяжко ходити. В автобусі їздити Василю важко, тому був такий період, що ми наймали машину, щоб доїхати. А потім донька допомогла і віддала свою машину, але її потрібно було заправляти. Тому гемодіаліз у Коростені нам недешево обходився, незважаючи на те, що процедура безкоштовна. Я неодноразово зверталась до керівників району та міста, щоб відкрити таке відділення в Овручі. Але хто стукає, тому відкривають. І тепер нам набагато зручніше, адже 3 рази в тиждень можемо проходити гемодіаліз недалеко від дому. Тому дуже вдячна Богу та всім тим, хто долучився до створення та відкриття такого відділення у нас в місті. Це просто спасіння для нашої родини», – зазначає пані Ольга.

Ще один із пацієнтів Богдан розповідає, що з дитинства хворіє на ниркову недостатність. Тричі на тиждень доводилось їздити у Коростень, аби отримати процедуру. А зараз набагато зручніше – не потрібно витрачати час і кошти на дорогу туди й назад.

Робота медперсоналу та проведення процедури гемодіалізу здійснювалась під контролем завідуючого та фахівців відділення гемодіалізу Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О. Гербачевського.

Вже з 5 вересня відділення працює у 2 зміни.

Нагадаємо, що відкриття відділення відбулося 23 серпня за участю голови Житомирської ОДА Ігоря Гундича.

Довідково: Гемодіаліз – один з методів позаниркового очищення крові від азотистих шлаків, який покращує якість та тривалість життя хворих з хронічною нирковою недостатністю в термінальній стадії. Метод дозволяє підготувати пацієнта до послідуючої трансплантації нирки.

В КУ «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» гемодіаліз як метод замісної ниркової терапії використовується з 1992 року. У 2017 році в області було проведено 27 тис. 056 сеансів гемодіалізу.

Наразі в області 249 пацієнтів, які потребують програмованого гемодіалізу. На Житомирщині є 47 ліжок для того, щоб пацієнти отримували доступну якісну процедуру і ближче до свого місця проживання.

5 філій відділення гемодіалізу функціонують у містах обласного значення:

* на 10 діалізних місць – у Житомирі, де проходять лікування жителі міста та за необхідності із районів області;

* на 5 діалізних місць – у Новоград-Волинському міськрай ТМО, де проходять лікування жителі 6 районів області;

* на 6 діалізних місць – у Коростені, де лікуються жителі 5 районів області;

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ