Що означають поняття СПД,ТОВ,ФОП та інші?

Що означають поняття СПД,ТОВ,ФОП та інші?

08.09.18 22:22 0 1495

Щодня, в різних джерелах зустрічаються найрізноманітніші абревіатури. Такі загальноприйняті скорочення використовуються з метою спрощення позначення різних видів суб'єктів господарювання, в основі яких лежить один з видів організаційно-правової форми. В Україні можна зустріти такі скорочення, як СПД, ФОП, ТОВ та ін. Нерідко їх використання є некоректним і робить більш складною можливість пошуку інформації про деякі форми здійснення підприємництва. Давайте ж розглянемо що ж означать ці абревіатури і розповість нам про них співробітник юридичної компанії "Legalcompany Consalting", що надає такі послуги, як: регистрация предприятия и регистрация СПД Киев.

 У пояснення найпоширенішим скорочень, що позначають організаційно-правові форми господарювання в Україні, включено повне найменування форми, а також її визначення. На додаток ми привели і некоректні скорочення, які отримали масове поширення і використовуються в повсякденному житті.

Під поняттям СПД або суб'єкта підприємницької діяльності розуміється будь-яка особа, яка має належну реєстрацію, що дозволяє йому здійснювати законну підприємницьку діяльність. В ролі суб'єкта підприємницької діяльність може виступати як фізична особа, яка підпадає під визначення підприємця, так і юридична особа, яка має будь-яку організаційно-правову форму. Нерідко цю абревіатуру ставлять в один ранг з ФОП (фізичною особою підприємцем), підприємницька діяльність якого здійснюється без створення юрособи. Такий стереотип обох понять склався в результаті діючого до 2004 року закону «Про підприємництво», в якому визначення СПД прирівнювалося до ФО (фізичній особі). Ототожнення даних визначень протягом тривалого періоду і стало приводом для формування невірного думки про те, що СПД може бути тільки фізична особа. Однак чинним законодавством чітко визначено, що СПД можуть бути як фізичні, так і юридичні особи будь-якої форми власності.

Поняття ФОП - фізичної особи-підприємця, є більш вузьким і являє собою фізична особа, яка має повну цивільну дієздатність, яке пройшло реєстрацію в законному порядку і здійснює господарську діяльність від власного імені. В даному випадку під фізичною особою слід розуміти як громадянина держави, так і іноземця, і особа без громадянства. Головною умовою ФОП є здійснення діяльності без створення юрособи. У житті ФОП також мають ряд назв. Це і СПД, і підприємців, і ПП-шник, і фізик і СПД-ФО. Але, з точки зору законодавства, найбільш правильним і коректним є абревіатура ФОП.

Під визначенням ПП або приватного підприємства, законодавець розуміє юридичну особу, в основі діяльності якого лежить власність одного або декількох осіб, а також його або їх праці. Також ПП вправі використовувати і найману працю. ПП може бути визнано і підприємство, статутний фонд якого сформовано юридичною особою. За весь період існування даного визначення в Україні, склалася думка про те, що практично всі приватні підприємства були засновані на приватній власності конкретної фізичної особи. Дане особа отримувала статус засновника підприємства. Такою особою міг виступити як громадянин, так і іноземець, так і особа без громадянства.

Пояснити причину формування такого стійкого думки можна на підставі чинного до 2004 року закону «Про підприємства», який обмежував коло осіб, які мають право на реєстрацію в якості ПП. Закон мав на увазі, що ПП має грунтуватися винятковості на власності, що належить фізичній особі.

Сучасні юристи мають всі підстави і докази для того, щоб не брати до уваги визначення приватного підприємства, закріпленого в Господарському кодексі, визначенням самостійного організаційно-правового виду господарської діяльності. Вони вважають, що ПП є не більше ніж родовим поняттям у всій групі підприємств різноманітний форм, заснованих на залученні приватної власності конкретної особи або групи таких осіб, або ж юридичних осіб.

Практика ж показує зворотну тенденцію, приватні підприємства і до сьогоднішнього дня проходять реєстрацію в якості окремо організаційно-правової форми, і, як правило, мають в якості єдиного засновника конкретну фізичну особу. Для того, щоб скоротити позначення, прийнято користуватися абревіатурою ПП.

Не можна забувати про те, що в побуті це скорочення використовується і при позначенні ФОП, а саме тоді, коли їх називають приватними підприємцями.

ТОВ або товариство з обмеженою відповідальністю представляється у вигляді господарського товариства, заснованого одноосібно або кількома особами. Статутний капітал такого підприємства ділиться на частки, розмір кожної з якої встановлюється статутом.

Здійснення діяльності ТОВ повністю регламентується нормами цивільного законодавства та законом, що регулює діяльність господарських товариств, який був прийнятий в 1991 році.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: У Чернігові привітали ...
Наступна новина: У чому перевага перегляду ...

КОМЕНТАРІ