Як видати книгу в Україні письменнику: Ціни та варіанти

Як видати книгу в Україні письменнику: Ціни та варіанти

14.09.18 17:48 0 1149

Мабуть, у всіх творчих людей є мінімальні цілі, які вони ставлять перед собою - записати альбом, написати книгу, відкрити свою виставку або зняти фільм. Як варіант - все зі списку по порядку. У наш час перед кожним, хто поставив собі за мету, відкриваються можливості, але далеко не завжди ними легко скористатися на практиці без потрібних зв'язків і досвіду. Сьогодні ми розповімо про те, як видати книгу в Україні (издать книгу в Украине) і скільки це коштує.

Зрозуміло, написання книги - це тільки перший крок в довгому процесі. З тим, щоб вона побачила світ, все складніше. Існує спеціальний порядок видання: отримання кодів, без яких неможливо продавати свою книгу, визначення тиражу, обкладинки, паперу, способів поширення та інших моментів.

Видати книгу в Україні можна двома способами:

  1. самому за власні гроші;
  2. або ж співпрацювати з видавництвом, яке частково або повністю сплатить друк і візьме на себе супутні витрати.

Як видати книгу самому?

Цей варіант підходить тим, хто хоче розібратися в процесі зсередини і має для цього потрібні ресурси. Робота з матеріалом проходить так: ви пишете текст, самі або з редактором вичитуєте помилки, оформляєте титульну сторінку, ілюстрації, обкладинку і здаєте в друкарню. Також потрібно отримати міжнародний книжковий номер ISBN і рубрикатори УДК і БК, без яких неможливо продавати свою книгу. Для цього звертайтеся в "Книжкову палату України". Після того, як макет зверстаний в PDF і підготовлений до друку, потрібно визначитися з тиражем і вибрати друкарню.

Скільки це коштує?

Ціна майбутньої книги залежить від того, яку ви виберете папір (на відміну від офсетного, малювання дорожча), тираж, плетіння (тверда обкладинка завжди дорожче) і формат. Як нам розповіли в одній з київських друкарень, 500 примірників книги на 250 сторінок з твердою обкладинкою обійдуться вам в 70 000 гривен, і будуть чекати на складі через два тижні. Якщо перерахувати вартість книги на одиницю продукції, то малий тираж виходить в рази дорожче.

А якщо грошей немає?

Є й інший шлях: можливо оформити попереднє замовлення і відправити книгу до друку тільки при наявності необхідної кількості замовлень. Однак новачкам зібрати багато замовлень складно - купувати кота в мішку не хоче ніхто. Варіант не для скромників - запустити краудфандінговую кампанію на Big Idea або Na Starte.

Це взагалі реально?

Видаватися самому без найменшого досвіду і контактів в літературному середовищі досить складно. Так, з одного боку видавництва куди охочіше беруть авторів, які вже видавалися, і ви не повинні будете приймати нічиї умови в плані редактури або ілюстрації. А з іншого - вся реклама і просування лягає на автора, і якщо у вас немає мільйонів передплатників у соцмережах або додаткових коштів, книгу можуть просто не помітити.

Робота з видавництвом

Зазвичай на сайтах видавництв є окрема рубрика з формою для заповнення або електронною поштою. Вам потрібно відправити короткий опис книги, жанр, обсяг тексту, тираж та іншу необхідну інформацію. Як показує практика, пошту оновлюють рідко, а тексти читають ще рідше. Краще шукати контакти редакторів і дзвонити / писати безпосередньо.

Як вибрати видавництво?

Кожне видавництво має свої жанрові уподобання, мовну політику і особливості. Є такі, що зовсім не приймають до друку нових авторів або видають тільки за ваш рахунок. Вплив і масштаби дистрибуції, ціна - якість і умови співпраці - ось головні критерії, за якими варто вибирати компанію.

Які умови можуть запропонувати?

Припустимо, ви вибрали видавництво, книга пройшла редактуру і рекомендується до друку. Після цього вам відправлять договори видання книги, дистрибуції та запропонують кілька варіантів співпраці. Ось найпоширеніші з них:

  • Весь тираж книги і роботу над нею оплачує автор. Відповідно, він може забрати собі весь тираж і поширювати, як йому заманеться. Найчастіше більшу частину тиражу реалізує видавництво, за що отримує певний прибуток;
  • Автор оплачує частину тиражу, і може цією частиною розпоряджатися як завгодно. Іншу частину оплачує видавництво - і реалізує її;
  • Видавництво оплачує весь тираж книги і роботу над нею. За свою роботу автор отримує гонорар (якщо пощастить) і відсоток з продажів. Покладати великі надії на цей варіант не варто, адже бюджет більшості видавництва обмежений. У рік публікується всього кілька рукописів початківців авторів.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Що таке термокружка?
Наступна новина: Які вибрати стільці для ...

КОМЕНТАРІ