Мантії і конфедератки для випускників: Наша традиція?

Мантії і конфедератки для випускників: Наша традиція?

15.09.18 00:10 0 1601

Традиція урочистої церемонії в мантіях і конфедератках замість звичайного випускного прийшла до нас з Європи, а звідти - з Середньовіччя. Далі, ми розглянемо історію мантії і розповість нам про це співробітник компанї http://grandstudent.com.ua/, яка безпосередньо займається прокатом, продажем та пошивом мантій для випускників в Україні.

Історія мантії

Оскільки старі університети Європи вийшли з церковних навчальних закладів - не дивно, що прообразом шапочки-конфедератки є головний убір духовних осіб - в іудаїзмі стос, вона ж ярмулка в католицтві. Ярмулку досі носять католицькі священики.

Мантія була чернечим шатами, в тому числі і в Росії - тоді вона була єдиною верхнім одягом і за вихід в місто без мантії ченця карали посиланням в найдальші монастирі. Капюшон теж був частиною чернечої ряси (а сьогодні він - приналежність магістра).

Академічний одяг в Росії

У найперших випускних балах мали право брати участь тільки чоловіки, жінки змогли відвідувати лише з 19 століття.

У Росії тоді склалася особлива випускна традиція. Ще за Петра Першого проводилися випускні бали з розмахом, властивим той час. А учні Пажеського корпусу замовляли собі кільця з однаковим символом - по ним випускники могли пізнати один одного при зустрічі через багато років.

Бали розвіялися як дим з революцією 1917 року - були оголошені буржуазним забобоном. Тепер комсомольці і комсомолки танцювали вальси і говорили урочисті промови.

Увечері 22 червня 1941 року у багатьох навчальних закладах йшли випускні вечори. І багато хлопців, знявши святковий костюм, на наступний день наділи шинель.

Після війни традиція випускних балів повернулася знову, а ще в повоєнні роки випускники вперше почали зустрічати світанок - як символ нового життя.

На жаль, в Росії не сформувалася своя національна ідея торжества - іноді тільки беруться в оренду в театрі костюми молодих принцес і принців для випускного балу, який став більше рядовим святом, ніж серйозним торжеством.

В середині нульових, після вступу Росії в Болонський процес наші навчальні заклади почали переймати випускні традиції європейських ВНЗ.

Висновки

Академічні традиції - це завжди частина світу науки і культури. Нехай мантія і конфедератка й прийшли з нас із Заходу, та головне - що вони допомагають зробити випускний урочистою і серйозною подією.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: М-12 завершено! Голова ...

КОМЕНТАРІ