У Тернопільській області відбувся тиждень протидії булінгу

У Тернопільській області відбувся тиждень протидії булінгу

21.09.18 11:24 0 514
В рамках інформаційної кампанії #СтопБулінг, яка покликана допомогти дітям впоратися з агресією однолітків, в області відбувся тиждень протидії булінгу.

Працівниками юстиції проведено 297 різноманітних заходів (виховних годин, уроків, правових ігор, вікторин, флеш-мобів, круглих столів, батьківських зборів), під час яких школярам та їхнім батькам розповідали про булінг. Акцентували увагу на тому, що знущання може бути не тільки фізичним, а й економічним, психологічним та сексуальним. Пояснювали що робити, якщо стали жертвою цькування однолітків та як діяти, коли стали свідками боулінгу.

Булінг – це тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи дітей до іншої дитини або інших дітей.

Завдання працівників юстиції – поглибити розуміння дітей щодо поняття булінгу, відповідальності агресора та способів протидії цьому. Діти на прикладах розібрали поведінку агресора та постраждалого, а також висловили власні думки щодо того, як діяти у подібних ситуаціях. Особливу увагу під час бесіди приділили відносинам з вчителями та батьками.

На тема булінгу гостро стоїть перед суспільством. За даними UNICEF Ukraine, за 2017 рік 67% дітей шкільного віку стикаються з булінгом. В той же час 40% жертв ні з ким не ділилися проблемою, навіть з батьками або взагалі її ігнорували. Саме тому Міністерством юстиції України в рамках загальнонаціонального правоправопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» розпочато кампанію #СтопБулінг.

Працівники юстиції більш детально розповіли про види булінгу, серед яких найбільш розповсюдженими є психологічний та фізичний. Проте, як наслідок поширення ролі комунікаційних технологій: телефонного зв'язку, інтернету та соціальних мереж, з'являється новий вид цькування – кібербулінг, який проявляється в образливих повідомленнях з погрозами, відредагованих фотографіях, блокуванні акаунтів і навіть шантажі.

Багато хто не надає булінгу вагомого значення. Це не просто пустощі або грубість, це – агресивна, свідома, вкрай негативна поведінка дитини чи групи дітей відносно іншої дитини чи групи дітей, що за відсутності своєчасної реакції може перерости в насильство. А фізичне насильство є злочином, за вчинення якого наступає кримінальна відповідальність.

Якщо Ваша дитина постраждала від булінгу, потрібно зробити наступне:

– Звернутися до класного керівника, а в разі його/її неспроможності владнати ситуацію – до завуча або директора школи.

– Найкраще написати і зареєструвати офіційну заяву, адже керівництво закладу освіти несе особисту відповідальність за створення безпечного і комфортного середовища для кожної дитини.

– Якщо вчителі та адміністрація не розв'язали проблему – звертайтеся із заявою до поліції.

Якщо Вам потрібна правова допомога (юридична консультація, складання заяви, інших документів) – зверніться до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103 (цілодобово і безкоштовно в межах України).

Якщо дитині потрібна психологічна допомога – зверніться на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116 111.

За матеріалами головного територіального управління юстиції у Тернопільській області

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ